Misiune de evaluare a capacităților Republicii Moldova privind implementarea unui proiect de cercetare în domeniul combaterii RAM
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a organizat un atelier de lucru, alături de comunitatea științifică, manageri și clinicieni din spitale, în contextul vizitei, în țara noastră, a misiunii de experți ai Centrului Internațional pentru Soluții privind Rezistența la Antimicrobiene (ICARS). Scopul vizitei, care s-a desfășurat în perioada 23-24 septembrie, a fost elucidarea situației curente privind combaterea rezistenței antimicrobiene și evaluarea capacităților Republicii Moldova de a coordona și implementa un proiect de cercetare destinat combaterii acestui fenomen.
Atelierul de lucru a reunit experți din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”(USMF) și reprezentanți ai altor instituții relevante, iar discuțiile s-au axat pe evaluarea stadiului actual al politicilor și inițiativelor naționale în combaterea RAM. Un obiectiv important a fost identificarea intervențiilor care pot fi abordate în proiectul ICARS și care ar putea fi testate în contextul Republicii Moldova.
În cadrul atelierului, s-a discutat despre creșterea alarmantă a nivelului de rezistență antimicrobiană la bacterii, problemă înregistrată în toate regiunile monitorizate de Organizația Mondială a Sănătății. De asemenea, s-a menționat angajamentul Republicii Moldova în combaterea acestui fenomen, evidențiat prin implementarea unor inițiative legislative importante, precum Legea nr. 10/2009 privind supravegherea sănătății publice și Programul național pentru combaterea RAM, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 697/2023.
ICARS este o instituție internațională independentă, care colaborează cu Republica Moldova în vederea implementării de intervenții eficiente pentru combaterea RAM. În rezultatul evaluării, urmează să fie dezvoltate Nota de concept și Propunerea de proiect, precum și măsurile pentru implementarea acestui proiect de cercetare, susținut financiar de ICARS.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.