Ministerul Sănătății anunță despre înregistrarea unui caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii, în Republica Moldova

Ministerul Sănătății anunță despre înregistrarea, în Republica Moldova, a unui caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii.
Este vorba despre un copil care a fost internat la 7 mai curent, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute. Pe parcursul spitalizării au fost efectuate investigații complexe. Toate probele la virușii hepatici cunoscuți sunt negative și au fost excluse, de asemenea, alte cauze care determină afectarea ficatului. Astfel, cazul este considerat de etiologie necunoscută, conform Definiției de caz probabil a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
În prezent, copilul este internat în spital, fiind în stare gravă, dar stabilă. Investigațiile, în conformitate cu recomandările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ale OMS sunt în desfășurare pentru a fi determinată cauza simptomelor.
Conform datelor OMS, până la 10 mai, 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută au fost raportate în 21 de țări. Informațiile epidemiologice și clinice cu privire la evenimentul de sănătate publică rămân a fi limitate. Până în prezent nu a fost indentificat niciun agent cauzal. În continuare se colectează date suplimentare și se efectuează diverse studii. În următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control.
Specialiștii recomandă respectarea practicilor de igienă generală, inclusiv igiena mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor în locurile frecventate de copii. Totodată, părinţii şi însoţitorii copiilor sunt îndemnați să fie atenţi la semnele hepatitei acute (apariția icterul-culoarea galbenă a fetei și sclerei, urina întunecată la culoare), semnele gastro-intestinale (greață, vărsături, diaree, dureri abdominale) premerătoare apariției icterului şi să apeleze la medicul de familie sau serviciul de urgență, la primele simptome.

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.