ANSP desfășoară instruiri privind utilizarea Sistemului Informațional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile și Evenimentelor de Sănătate Publică
Medici specialiști ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică desfășoară, în perioada 20 noiembrie – 15 decembrie, ateliere de instruire pentru utilizarea Sistemului Informațional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile și Evenimentelor de Sănătate Publică (SI SBTESP), cu suportul Biroului de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății.
Instruirile în procesul de raportare și evidență a cazurilor de boli transmisibile și a evenimentelor de sănătate publică sunt practice, cu informații de prezentare a funcționalităților Sistemului și efectuarea notificării cazurilor de către participanți.
Acestea sunt dedicate medicilor de familie, medicilor infecționiști, asistenților medicali, operatorilor, epidemiologilor, asistentelor medicilor epidemiologi, specialiștilor IT și altor angajați ai instituțiilor medicale implicați în raportarea cazurilor de boli infecțioase cât și evidență, analiză și statistică a acestora. Instruirile sunt planificate în toate raioanele țării, fiind desfășurate, la etapa inițială, cu reprezentanți din toate instituțiile medico-sanitare publice și private. Până în prezent, au fost instruiți peste 650 de lucrători medicali din mun. Chișinău și Bălți, raioanele Sîngerei, Orhei, Cahul, Taraclia, Hîncești și Ialoveni.
Implementarea SI SBTESP, instituirea căruia a fost aprobată prin HG nr.885 din 14.12.2022, va asigura digitalizarea și automatizarea proceselor de colectare, analiză, interpretare şi diseminare sistematică şi continuă a datelor cu privire la bolile transmisibile şi evenimentele de sănătate publică, în contextul răspândirii lor în timp, spațiu, grup de populație şi analiza factorilor de risc în contractarea acestor boli.
SI SBTESP este conceput ca un sistem unic de gestiune și evidență în domeniul supravegherii epidemiologice de stat al maladiilor transmisibile și îi va ajuta pe specialiștii ANSP și cei din instituțiile medicale să reacționeze prompt la evenimentele cu impact negativ asupra sănătății publice.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.