„Măsoară tensiunea arterială cu acuratețe, controlează-o, trăiește mai mult!”

„Măsoară tensiunea arterială cu acuratețe, controlează-o, trăiește mai mult!”

„Măsoară tensiunea arterială cu acuratețe, controlează-o, trăiește mai mult!” este sloganul Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, marcată pe 17 mai, pentru a spori conștientizarea problemelor de sănătate provocate de tensiunea arterială ridicată.

Hipertensiunea (HTA) este principala cauză a deceselor la nivel global și în Republica Moldova. HTA este caracterizată prin creșterea valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale, consecințele afecțiunii fiind de cele mai dese ori accidentul vascular cerebral (AVC), atacul de cord ori bolile de rinichi.

HTA afectează peste un miliard de oameni din întreaga lume. Două treimi sau mai mult de jumătate dintre adulții cu HTA trăiesc în țările cu venituri mici și medii.

În ultimii treizeci de ani, la nivel global numărul de persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani care suferă de HTA a crescut de la 650 milioane la 1,3 miliarde. Jumătate dintre acestea nu  conștientizează gravitatea bolii și doar o persoană din cinci (21%) își ține sub control tensiunea arterială!

În Republica Moldova, nivelul morbidității prin HTA rămâne stabil înalt, cu tendință de creștere continuă. În anul 2022 s-au înregistrat 33 536 de cazuri noi de boală hipertensivă. Potrivit Studiului prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile (STEPS, 2021), 34,8% de adulți cu vârsta de 18 – 69 ani aveau valori crescute ale tensiunii arteriale și/sau administrau medicamente antihipertensive. Doar 13,4% dintre aceștia își mențineau HTA sub control!

Factorii de risc ai HTA sunt divizați în două grupuri: factori de risc care nu pot fi modificați (vârsta, ereditatea, rasa) și factori de risc modificabili (comportament și stil de viață, inclusiv: alimentația nesănătoasă, activitatea fizică insuficientă, consumul de tutun și alcool, obezitatea).

Se estimează că circa o jumătate din totalul cazurilor de HTA sunt condiționate de alimentația nesănătoasă (inclusiv 30% sunt atribuite consumul crescut de sare, iar 20% sunt legate de insuficiența consumului de fructe și legume). Inactivitatea fizică este responsabilă de aproximativ 20% din totalul cazurilor de HTA. Obezitatea (cauzată de excesul caloric alimentar și lipsa de activitate) este responsabilă de aproximativ 30% din cazurile de HTA. Consumului excesiv de alcool i se atribuie 3% din totalul cazurilor de HTA.

Important de menționat că HTA deseori decurge fără simptome, fiind denumită și „asasinul tăcut”. Simptomele HTA apar de obicei atunci, când tensiunea arterială atinge valori foarte ridicate, când se întâmplă să crească brusc și suficient de marcant, devenind o urgență medicală. Simptomele HTA includ: durerile de cap (cefalee), vederea încețoșată sau alte modificări ale vederii, greața, amețelile, hemoragiile nazale, palpitațiile, respirația scurtă etc.

Cum reducem HTA

Sunt câteva strategii importante, recomandate pentru a preveni HTA și a reduce consecințele acesteia, precum:

  • Menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare, alimentația sănătoasă, limitarea consumului de alcool, renunțarea la consumul de tutun, creșterea nivelului de activitate fizică – Campaniile de comunicare din seria „Alege ce mănânci” Redu zahărul, Redu sarea, Redu grăsimile trans
  • Măsurarea de rutină a tensiunii arteriale la medicul de familie:

Pliantul HIPERTENSIUNEA ARTERIALA: ÎNVĂȚĂM SĂ O ȚINEM SUB CONTROL! Ghidul pacientului cu hipertensiune arterială (RO)

Руководство для пациента, страдающего  артериальной гипертензией (RU)

JURNAL DE MONITORIZARE A TENSIUNII ARTERIALE (RO)

ДНЕВНИК САМОКОНТРОЛЯ ДЛЯ ЛИЦ СТРАДАЮЩИХ САХАРНЫМ ДИАБЕТОМ 2 ТИПА (RU)

  • Învățarea de a măsura corect tensiunea arterială acasă. Tensiometrele recomandate în acest caz sunt cele digitale automate, cu manșetă pe braț, validate și testate clinic  – Tutorial Cum măsor tensiunea arterială acasă
  • Participarea la programe comunitare privind autogestionarea bolilor cronice – Programul de Autogestionare a Bolilor Cronice la Boșcana, la Susleni, la Peresecina

În acest context, vă invităm să aflați mai multe despre prevenirea HTA și a bolilor netransmisibile (BNT) asociate, la evenimentele organizate în Chișinău: pe 18 mai, în parcul Sarmisegetuza, sectorul Botanica, începând cu ora 14:00; pe 19 mai, în parcul Alunelul, sectorul Buiucani, începând cu ora 13:00.

Evenimentele sunt organizate cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” și vor include: măsurarea tensiunii arteriale, calcularea indicelui masei corporale (IMC), distribuirea materialelor informative, activități sportive și concursuri pentru toată familia.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.