Măsoară cu atenție tensiunea arterială, controleaz-o și trăiește mai mult!
Anual, pe 17 mai marcăm Ziua mondială a hipertensiunii arteriale pentru a spori nivelul de conștientizare a problemelor de sănătate care apar din cauza tensiunii arteriale ridicate. Tensiunea arterială mare, sau hipertensiunea arterială, este principala cauză a deceselor la nivel global, care poate fi prevenită.
„Măsoară cu atenție tensiunea arterială, controleaz-o și trăiește mai mult!” este tematica evenimentului deja al treilea an consecutiv. Sloganul îndeamnă la creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu al tensiunii arteriale și a metodelor precise de măsurare.
Hipertensiunea arterială (HTA) este definită de creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală.
Valorile normale ale tensiunii arteriale în diferite etape ale vieţii variază. Este necesară măsurarea frecventă a tensiunii arteriale pentru a vedea când apar schimbări şi când este cazul tragerii unui semnal de alarmă. HTA se depistează prin măsurarea tensiunii sistolice şi a celei diastolice.
La nivel mondial, se estimează că 1,28 miliarde de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 ani suferă de hipertensiune arterială, dintre care 46% nici nu cunosc despre aceasta.
O persoană se consideră bolnavă de hipertensiune arterială dacă a fost măsurată o tensiune arterială >140/90 mm Hg (milimetri coloană de mercur) la ultimele două vizite la medic pe durata ultimelor 12 luni.
În Republica Moldova, se înregistrează unul din cele mai înalte niveluri de morbiditate a populației prin HTA. În anul 2021, potrivit datelor statistice, 623772 de persoane cu vârsta peste 18 ani suferă de boala hipertensivă, boala ischemică a inimii însoţită de boala hipertensivă şi bolile cerebrovasculare cu boală hipertensivă (ce constituie o prevalență de 2171,6 cazuri la 10 mii locuitori). Totodată, incidența (cazuri noi depistate), în anul 2021, a constituit 103,9 cazuri la 10 mii locuitori, sau 29856 de persoane cu vârsta de peste 18 ani.
HTA este o cauză majoră a unor probleme de sănătate, cum ar fi: accidentele vasculare cerebrale, atacul de cord, boli de rinichi și poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea demenței. Multe persoane cu hipertensiune, nu cunosc despre acest fapt, deoarece boala poate decurge fără simptome. Acesta este motivul pentru care a fost numită „asasinul tăcut”.
Există câteva strategii importante pentru a preveni HTA și a reduce consecințele acesteia, cum ar fi:
- Setarea unui nivel mai înalt de screening pentru depistarea HTA la persoanele din grupul de risc prin promovarea măsurării de rutină a tensiunii arteriale de către profesioniștii din domeniul sănătății la toate vizitele la medicul de familie.
- Instruirea persoanelor pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale și sporirea nivelului de conștientizare pentru promovarea unui mod de viață sănătos. Tensiometrele recomandate în acest caz sunt cele digitale automate, cu manșetă pe braț, respectiv, validate și testate clinic.
- Crearea de programe comunitare privind autogestionarea bolilor cronice.
- Adoptarea unui mod de viață sănătos, ce presupune menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare, alimentația sănătoasă limitarea consumului de alcool, abandonarea fumatului, creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică.
Cum măsurăm corect tensiunea arterială la domiciliu?
(Sfaturi pentru populație)
- Nu fumați, nu consumați băuturi cofeinizate și nu faceți exerciții fizice cu 30 de minute înainte de a vă măsura tensiunea arterială.
- Asigurați-vă de cel puțin 10-15 minute de repaus liniștit înainte de măsurători.
- Așezați-vă pe un scaun confortabil, cu spatele drept și sprijinit.
- Puneți ambele picioare pe podea și nu stați cu picioarele încrucișate.
- Aplicați manșeta în jurul brațului, bine întinsă dar nu prea strâns, direct pe piele și imediat deasupra cotului.
- Brațul cu manșetă trebuie sprijinit pe o suprafață plană, cum ar fi o masă, la înălțimea pieptului cu palma îndreptată în sus.
- Apăsați butonul de start al tensiometrului. Important, în această perioadă nu vorbiți și nu vă mișcați. Atunci când urmăriți tensiunea arterială acasă, respectați aceste sfaturi suplimentare:
- Luați-vă întotdeauna tensiunea arterială la aceiași oră în fiecare zi, cum ar fi dimineața și seară, înainte de masă. Faceți cel puțin două măsurări consecutive, la o distanță de 2 minute.
- Notați regulat datele obținute.
- Dacă obțineți valori ușor mai mari decât în mod normal, în special dacă depășesc 140/90 mm Hg (milimetri coloană de mercur), măsurați-vă tensiunea arterială de câteva ori și consultați telefonic medicul de familie.
- Dacă valorile tensiunii arteriale depășesc 180/120 mm Hg, așteptați 5 minute și testați din nou.
- Dacă cifrele dvs. continuă să fie neobișnuit de mari – peste 180/120, contactați imediat medicul de familie sau 112.
- Dacă tensiunea arterială este mai mare de 180/120 mm Hg (milimetri coloană de mercur) fără sau cu semne de alarmă cum ar fi: dureri în piept, respirație dificilă, dureri de spate, amorțeală a feții și/sau membrelor, slăbiciune, schimbări de vedere, dificultăți de vorbire, iar dumneavoastră aveți un istoric de pacient hipertensiv, administrați unul sau două medicamente recomandate de medic în criza hipertensivă și sunați imediat la 112.
Materiale informative utile:
Cum măsori corect tensiunea arterială acasă? (video) – https://prosanatate.md/instrumente/masurarea-tensiunii-arteriale-acasa/
Ce poți face ca să previi și să ții sub control hipertensiunea arterială? Află din acest poster – https://prosanatate.md/instrumente/pliant-10-schimbari-ca-sa-tii-sub-control-hipertensiunea/
Pentru a preveni apariția și dezvoltarea hipertensiunii arteriale, citește – „Ghidul pacientului cu hipertensiune arterială” pentru persoanele cu hipertensiune arterială, cât și pentru cele sănătoase. Lucrarea este parte a Protocolului Clinic Național „Hipertensiunea arterială la adult”, 2019 – https://prosanatate.md/instrumente/ghidul-pacientului-cu-hipertensiune/
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.