LR în ICD
Laborator de Referință in diagnosticul microbiologic de laborator al infecțiilor cauzate de Clostridioides difficile (ICD).
Începând cu 12.03.2021 Laboratorul Microbiologic al ANSP este nominalizat Laborator de referință în testarea Clostridioides difficile conform Ordinului Min isterului Sănătății nr. 217 din 12.03.2021 Cu privire la fortificarea capacității de laborator în diagnosticul infecțiilor determinate de Clostridioides difficile și nominalizarea laboratorului de referință.
- Scopul
Scopul laboratorului de referință constă în îmbunătățirea nivelului de asigurare a serviciilor de diagnostic microbiologic de laborator al ICD.
- Misiunea
- Laboratorul de referință are funcții organizator-metodice, consultative, științifico-practice precum și de coordonare a programelor de asigurare a calității și monitorizarea activităților de diagnostic a infecției determinate de Clostridioides difficile (ICD). Atribuțiile Laboratorului
Laboratorul de referința în diagnosticul microbiologic de laborator al infecțiilor cauzate de Clostridioides difficile asigură:
- Elaborarea și perfecționarea politicilor, strategiilor, documentelor normative și directive pentru dezvoltarea rețelei naționale de laborator în diagnosticul ICD.
- Managementul calității diagnosticului de laborator, optimizarea și utilizarea rațională a potențialului laboratoarelor în diagnosticul microbiologic de laborator al ICD.
- Evaluarea sistemului de asigurare a calității investigațiilor prestate la toate nivelele de examinare în țară – supervizarea laboratoarelor microbiologice teritoriale ale ANSP și instituțiilor medico-sanitare (IMS) publice, departamentale și private implicate in diagnosticul microbiologic de laborator al ICD.
- Pregătirea materialelor de referință, aplicate în programele de asigurare și control extern al calității pentru rețeaua de laboratoare, menținerea și distribuirea lor la necesitate.
- Participarea în mod regulat la programe internaționale de evaluare externă a calității.
- Asigurarea standardizării metodelor, procedeelor și tehnicilor de laborator, unificarea lor la nivel național.
- Confirmarea rezultatelor obținute în alte laboratoare din țară cu utilizarea metodelor validate de laborator.
- Efectuarea investigațiilor de performanță, aprobarea și implementarea metodelor noi de diagnostic microbiologic al ICD.
- Participarea de comun cu structurile științifice de profil la inițierea, susținerea și realizarea cercetărilor științifico-practice în depistarea, monitorizarea, furnizarea de dovezi științifice pentru prevenirea și controlul ICD.
- Participarea la instruirea universitară și postuniversitară continuă, la atestarea profesională de calificare a specialiștilor de laborator.
- Organizarea conferințelor, seminarelor tematice, atelierelor, pregătirea la locul de lucru a specialiștilor din rețeaua de laborator.