Instruire privind analiza și prelucrarea datelor de secvențiere

Instruire privind analiza și prelucrarea datelor de secvențiere

Specialiști ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au participat, în perioada 14-20 aprilie, la o instruire privind analiza și prelucrarea datelor de secvențiere. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Universității Tehnice din Danemarca (Copenhaga) și a fost organizată cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova în cadrul Proiectului Fondului Pandemic „Îmbunătățirea pregătirii și a răspunsului la pandemii prin consolidarea infrastructurii, resurselor umane, a supravegherii și a sistemelor avansate de laborator în Republica Moldova”.

Scopul întrunirii a fost de a însuși aspectele noi privind prelucrarea datelor și interpretarea rezultatelor de secvențiere, în special a programelor performante și cunoașterea instrumentelor moderne în analiza bioinformatică.

Direcția diagnostic de laborator în sănătate publică a ANSP, de comun cu reprezentanții de la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) au conlucrat la secvențierea a 173 de izolate de Escherichia coli, Klebsiella pneumonie, Pseudomonas aeruginosa și Acinetobacter baumanii, colectate de la pacienții din diferite instituții medicale din Republica Moldova.

În cadrul demostrațiilor practice, prezentate de profesorul Frank M. Aarestrup și a specialistului de bioinformatică Pimlapas Leekitcharoenphon (Shinny) (DTU), au fost aplicate tehnici de analiză bioinformatică prin secvențierea de ultimă generație (NGS) și a secvențierii de novo. Prin urmare, au fost examinate diferite formate de fișiere cu datele secvențierii NGS și caracteristicile acestora, precum și vizualizarea indicatorilor de calitate a rezultatelor. La fel au fost analizate rezultatele secvențierii obținute prin utilizarea instrumentelor web – Centrul de Epidemiologie Genomică și platforma ITOL.

Datorită instruirii, au fost obținute abilități de bază a instrumentelor moderne de analiză a datelor bioinformatice și modul de realizare a rapoartelor în interpretarea rezultatelor secvențierii (repartizarea tulpinilor analizate pe clustere și compararea secvențelor omoloage cu construirea arborelui filogenetic). Informațiile și cunoștințele furnizate vor fi implementate și aplicate în evaluarea calității rezultatelor obținute, în analiza datelor de secvențiere în timp util, la nivel național.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.