În perioada 10 septembrie – 30 octombrie 2021 este instituită stare de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova
Decizia a fost aprobată de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în contextul agravării situației epidemiologice prin infecția COVID – 19.
Astfel, în ultimele 6 săptămâni se atestă o creștere a numărului de cazuri de COVID-19: de la 479 cazuri înregistrate în săptămâna 28 (12.07-18.07) până la 3231 în săptămâna 35 (30.08-05.09). Este în creştere şi rata de contagiozitate, care pentru ultimele 7 zile a constituit 1.41, ceea ce caracterizează intensitatea procesului epidemic. De asemenea, se înregistrează un număr sporit a cazurilor de COVID – 19 în rândul copiilor, cu o creştere de peste 30% în săptămâna 35 (30.08-05.09), comparativ cu săptămâna precedentă. În aceeaşi perioadă, numărul persoanelor decedate a crescut cu circa 35,5%.
Luând în considerare tendinţa de agravare a procesului epidemic la nivel naţional, necesitatea menținerii unui răspuns adecvat pentru a preveni răspândirea infecţiei, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a aprobat noi măsuri privind controlul și combaterea infecției COVID–19. Potrivit deciziei nr.61 din 09.09.2021, noile prevederi se referă la regulile de organizare a evenimentelor publice atât în spațiile închise, cât și în cele deschise.
Astfel, persoanele cu vârsta de peste 18 ani vor fi admise la spectacole, concerte, festivaluri, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, a cluburilor de noapte, ringurilor de dans etc., la prezentarea unuia din documente:
- certificatul de vaccinare împotriva COVID-19, cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital), valabil după o perioadă de 14 zile de la finalizarea schemei de vaccinare;
- rezultatul negativ al testului RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore;
- concluzia medicală ce confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni);
- act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe durata a 90 de zile de la data efectuării investigației.
CNESP a mai dispus ca autoritățile din domeniul ordinii publice și apărării naționale să intensifice acțiunile de monitorizare a respectării măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19, atât de către persoanele fizice, cât și juridice. De asemenea, Agenția Națională de Transport Auto, de comun cu Ministerul Afacerilor Interne, vor spori controalele efectuate în transportul local, municipal/raional/interraional și internațional, în vederea supravegherii respectării măsurilor de sănătate publică.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică reiterează importanța respectării de către populație a măsurilor de prevenire și reducere a riscului de răspândire a infecției COVID – 19, inclusiv:
- Evitarea locurile aglomerate și menținerea distanței sociale
- Păstrați o distanța de cel puțin 1m față de persoanele din jur;
- Păstrați o distanță și mai mare, atunci când vă aflați în locuri publice închise sau aglomerate. Cu cât sunteți mai departe, cu atât mai bine;
- Evitați să tușiți și să strănutați în public. Atunci când tușiți sau strănutați, acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau cu cotul îndoit.
- Purtarea corectă a măștii de protecție individuală
- Este obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul public și la stațiile de așteptare, inclusiv în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice;
- Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;
- Aplicarea, eliminarea și păstrarea corespunzătoare a măștilor sunt esențiale pentru a le face cât mai eficiente și sigure.
- Respectarea regulile de igienă personală
- Spălați – vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;
- Dezinfectați mâinile, atunci când nu aveți acces la apă și săpun;
- Nu atingeți nasul, ochii și gura cu mâinile murdare.
- Vaccinarea împotriva infecției COVID – 19
- Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a stopa pandemia COVID – 19;
- Orice tip de vaccin este sigur și protejează de cazuri grave și decese cauzate de infecție;
- Cu câți mai mulți oameni vor fi vaccinați, cu atât mai rapid vom reveni la normalitate.
În prezent în țară se desfășoară etapa a treia a procesului de vaccinare. Până la zi au fost administrate 1 331 870 doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 730070 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin. Astfel, acoperirea vaccinală la nivel național constituie 22,51% cu prima doză și 21,34 % cu schema completă.
Au fost raportate în total 1496 de evenimente adverse post imunizare (EAPI), proporția fiind de 0,11%, inclusiv forme ușoare – 92.1 % (durere locală, febră până la 38.5, oboseală, dureri musculare și articulare, etc.) și 7,9% EAPI forme moderate (febră de la 38.5, reacție alergică).
NB: Hotărârile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică sunt executorii pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.