În perioada 1-7 august se desfășoară Săptămâna mondială a alăptării

În perioada 1-7 august se desfășoară Săptămâna mondială a alăptării

Săptămâna mondială a alăptării este o campanie globală marcată în perioada 1-7 august. Peste 175 de țări ale lumii se alătură anual pentru a sensibiliza și stimula activitățile de susținere a alăptării pentru îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume.

Tema din acest an se va concentra pe supraviețuire, sănătate și bunăstare. Trebuie să ne asigurăm că toată lumea are acces la spijin și oportunități egale pentru alăptare: este esențial ca nimeni să nu fie lăsat în urmă – mamele deosebit de vulnerabile ar putea avea nevoie de suport suplimentar pentru a reduce inegalitățile legate de alăptare.

La nivel global, subnutriția este estimată a fi asociată cu peste 3,0 milioane de decese la copii anual sau cu 45% din decesele infantile. Potrivit OMS, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere, i s-ar oferi doar lapte matern în primele 6 luni de viață și ar continua să fie alăptat până la vârsta de doi ani, aproximativ 820 de mii de vieți de copii pot fi salvate în fiecare an.

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complementare până la doi ani şi mai mult.

La nivel global, doar aproximativ 44% din copiii în vârstă de la 0 la 6 luni sunt alăptați exclusiv.

În Republica Moldova, datele stistice demonstrează că, în ultimii 3 ani, numărul copiilor alăptați până la vârsta de 6 luni a scăzut de la 23 560 de copii (a.2021) la – 20 191 de copii (a.2023). Este în descreștere și numărul copiilor alăptați până la vârsta de 1 an și 2 ani.

Încurajăm toate mamele să alăpteze copilul la sân, deoarece aceasta poate avea nu doar beneficii imediate, ci și în timp. Copiii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi şi obțin performanţe mai bune la testele de inteligenţă, fiind mai frecvent prezenți la școală. Alăptarea aduce beneficii și mamelor:

  • reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân;
  • previne depresia postnatală;
  • ajută la refacerea uterului;
  • este o formă naturală de contracepţie (amenoreea de lactație);
  • le ajută să revină la greutatea ideală.

Alăptarea este un component esențial pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă a societății până în anul 2030. Obiectivul principal este: ”Creșterea ratei alăptării exclusive în primele 6 luni la cel puțin 50%”.

În perioada 22 iulie – 2 august, în șase localități din țară se desfășoară Caravana Alăptării, organizată cu suportul OMS și UNICEF Moldova. Mămicile și femeile însărcinate discută cu specialiștii despre avantajele alimentației la sân. De asemenea, participanții sunt informați despre pozițiile de alăptare și atașare corectă a bebelușului, importanța imunizării copiilor, conform Calendarului Național de Vaccinări, alimentația mamelor și importanța activității fizice în timpul sarcinii și alăptării, etc.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.