„Fii un erou al siguranței rutiere” – este îndemnul Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră

„Fii un erou al siguranței rutiere” – este îndemnul Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră

În perioada 10-14 mai, este marcată cea de-a opta Săptămână Globală pentru Siguranța Rutieră a ONU pentru a promova comportamente sigure în trafic și a reduce numărul de decese și traumatisme rutiere cu 50% până în 2030obiectiv ambițios inclus în Planul Global pentru Deceniul de Acțiune pentru Siguranța Rutieră 2021-2030.

Aproximativ 1,3 milioane de oameni mor, în fiecare an, în urma accidentelor rutiere, iar până la 50 de milioane de persoane sunt rănite. Mai mult de jumătate dintre toate decesele în traficul rutier apar în rândul pietonilor, bicicliștilor și motocicliștilor.

În anul 2022, în Uniunea Europeană, peste 20 640 de persoane și-au pierdut viața în urma accidentelor rutiere. Circa 52% dintre decesele rutiere au avut loc pe drumurile rurale, iar 40% în zonele urbane și 8% pe autostrăzi. Aproximativ trei sferturi (73%) dintre toate decesele din trafic rutier au loc în rândul bărbaților tineri, sub vârsta de 25 de ani.

Pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova, au fost înregistrate 1976 de accidente în traficul rutier, în care 197 de persoane au decedat și 2285 – au fost traumatizate. În accidentele rutiere au fost implicați 427 de minori (17,2% din numărul total de victime), dintre care 17 au decedat, 296 au fost traumatizați ușor, 83 – traumatizați grav, iar 31 nu au suferit careva traumatisme. Totodată, 102 minori au fost calificați ca vinovați de producerea accidentelor rutiere.

Cauzele principale ale accidentelor rutiere rămân a fi viteza neadecvată vizibilității și condiţiile situației rutiere, constituind 23,39% din numărul total al accidentelor. Din vina conducătorilor auto în stare de ebrietate s-au produs 143 de accidente în traficul rutier, în anul 2023.

Decesele și traumatismele rutiere pot fi prevenite prin măsuri ce implică mai multe sectoare: transportul, poliția, sănătatea, educația, autoritățile locale, etc:

proiectarea unei infrastructuri mai sigure și încorporarea elementelor de siguranță rutieră în planificarea teritorială și a drumurilor;
îmbunătățirea caracteristicilor de siguranță ale vehiculelor;
îmbunătățirea îngrijirii post-accident pentru victimele accidentelor rutiere;
stabilirea și aplicarea prevederilor legale ce ar reduce riscurile în traficul rutier;
educarea populației din copilările și creșterea gradului de conștientizare a siguranței.

Sfaturi pentru conducătorii auto:

Respectați regulile de circulație!
Fiți atenți la ceilalți participanți la trafic!
Nu conduceți sub influența alcoolului sau a drogurilor!
Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți!
Purtați centura de siguranță!
Respectați distanța de siguranță!
Fiți pregătiți pentru condiții meteorologice nefavorabile. Adaptați viteza și stilul de conducere la condițiile meteorologice!
Nu conduceți obosiți!
Asigurați-vă că vehiculul dumneavoastră este în stare bună de funcționare!

Sfaturi pentru bicicliști:

Purtați cască!
Respectați regulile de circulație pentru bicicliști!
Fiți vizibili! Purtați haine de culori vii cu elemente reflectorizante și utilizați lumini în condiții de vizibilitate redusă!
Evitați să circulați pe drumuri periculoase! Alegeți rute mai sigure, chiar dacă sunt mai lungi.

Sfaturi pentru pietoni:

Traversați strada doar pe la trecerile pentru pietoni! Așteptați ca semaforul să fie verde pentru pietoni și asigurați-vă că nu vin mașini!
Fiți atenți la traficul din jurul dumneavoastră! Nu vă grăbiți și nu vă distrageți atenția cu telefonul mobil sau alte dispozitive!
Purtați haine de culori vii sau cu elemente reflectorizante în condiții de vizibilitate redusă!
Fiți previzibili! Indicați clar intenția dumneavoastră de a traversa strada sau de a vă schimba direcția!

 

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.