SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Evoluția situației epidemiologice și a procesului de vaccinare împotriva COVID-19

În perioada 31 ianuarie – 06 februarie 2022 (săptămâna 5) au fost înregistrate 28 140  de cazuri de COVID-19, dintre care 5 908 în regiunea transnistreană. Potrivit datelor, incidența a constituit 754 de cazuri la 100 mii populație, ceea ce înseamnă o scădere cu peste 10% față de a patra săptămână a acestui an.

Numărul de cazuri s-a redus și în rândul femeilor însărcinate. În perioada menționată, au fost înregistrate 92 de cazuri. La fel, se constată mai puține cazuri de infectare în rândul copiilor, de la 3 241  în a patra săptămână a anului curent la 2 173 în a cincea săptămână.

Totodată, în rezultatul constatării unei incidențe mai mari de 250 de cazuri la 100 mii populație, în această perioadă, a fost stabilit cod roșu la nivel național, cu excepția raionului Telenești unde a fost atestat cod portocaliu cu 237 de cazuri la 100 mii populație.

În ceea ce privește mortalitatea, la nivel național, au fost notificate 134 de decese provocate de COVID-19, ceea ce înseamnă o creștere de circa 12%, comparativ cu indicatorul respectiv din a patra săptămână.

Media zilnică a pacienților spitalizați, în perioada 31 ianuarie – 06 februarie curent, a constituit 3 001 persoane, cu circa 16% mai mult față de a patra săptămâna. Fondul de paturi destinat pacienților cu COVID-19 a crescut cu aproape 8% comparativ cu a patra săptămână.

Referitor la procesul de vaccinare împotriva COVID – 19, menționăm că, în total, 37 196 persoane au fost imunizate în perioada 31 ianuarie – 06 februarie 2022. Alte 189 585 persoane au mers la centrele de vaccinare pentru administrarea dozei booster.

Astfel, acoperirea națională cu o doză, în populația generală, constituie peste 31%, iar cu schemă completă – aproximativ 30%.

Conform datelor, până pe 30 ianuarie curent, cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă a fost înregistrată în mun. Chișinău – 45% și Soroca – 33%, iar cea mai redusă acoperire vaccinală se atesta în UTA Găgăuzia 18%, Sîngerei și Leova -20%.

De la începutul pandemiei, Republica Moldova a recepționat 2 823 060 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri răspândirea virusului.