Decizia CNESP: starea de urgență în sănătate publică se prelungește până pe 30 noiembrie 2021
Comisia Națională pentru Sănătate Publică s-a întrunit în ședință. Potrivit statisticilor prezentate de specialiști, în perioada 18 – 24 octombrie în țara noastră au fost înregistrate 11.470 cazuri de COVID-19, dintre care 79,5% în rândul persoanelor nevaccinate. Incidența fiind de 308 cazuri la 100 mii de locuitori, ceea ce înseamnă o creștere de 16% comparativ cu săptămâna precedentă, iar a formelor grave la pacienții spitalizați – cu 43%. Și mortalitatea a crescut cu 18,0% comparativ cu indicatorul respectiv din săptămâna precedentă, fiind notificate 256 decese. Până acum, virusul COVID-19 a curmat 7619 de vieți.
Din cauza cifrelor îngrijorătoare, dar și a situației critice în care se află țările vecine, starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 30 noiembrie 2021.
Având în vedere necesitatea de a organiza alegeri locale noi pe 21 noiembrie 2021 în condiții de siguranță sanitară, Comisia Electorală Centrală a actualizat Instrucțiunea privind modalitatea de organizare și desfășurare a scrutinelor. Astfel, pentru întrunirile electorale au fost introduse limitări ale numărului de participanți, corespunzătoare nivelului de alertă din localitatea în care sunt organizate. În localitățile aflate sub cod roșu, funcționarii electorali și personalul auxiliar vor trebui să dețină în ziua votului Certificat Covid-19, iar întrunirile electorale vor putea dura doar o oră în spații interioare și două ore în spații exterioare.
Potrivit hotărârii CNESP, în localitățile unde a fost instituit pragul de alertă roșu, din 8 noiembrie 2021 va fi sistată organizarea și desfășurarea evenimentelor private, precum nunți, botezuri, mese de pomenire, sau mese festive. Până la 7 noiembrie acestea vor putea avea loc cu cel mult 50 de persoane în interior, sau 100 în exterior, cu prezentarea obligatorie a Certificatului Covid-19. Pentru celelalte localități, regulile privind evenimentele private rămân neschimbate.
Pentru a preveni răspândirea virusului, ca măsură suplimentară de protecție, admiterea beneficiarilor în instituțiile socio-medicale, instituțiile de reabilitare/recuperare/balneo-sanatoriale se va efectua în baza rezultatului unui test diagnostic la COVID-19, indiferent de statutul de vaccinare.
CNESP recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității de a extinde vacanța de toamnă pentru elevii din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal până pe 7 noiembrie în localitățile unde a fost stabilit pragul de alertă roșu, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului.
Totodată, se recomandă atingerea nivelului de vaccinare de 95% până pe 1 decembrie pentru următoarele categorii de angajați din prima linie în lupta cu pandemia: personalul instituțiilor medico-sanitare publice și private, instituțiilor socio-medicale și instituțiilor de reabilitare/recuperare/balneosanatoriale, personalul centrelor de plasament pentru copii, personalul centrelor de plasament pentru vârstnici, personalul din unitățile poștale care interacționează nemijlocit cu clienții, personalul din unitățile bancare care interacționează nemijlocit cu clienții, angajații structurilor subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Vamal, angajații autorităților publice centrale și locale, angajații Agenției Servicii Publice care interacționează nemijlocit cu clienții, șoferii/transportatorii de pasageri auto/avia/feroviar, taxatorii, dar și angajații din domeniul HoReCa.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.