Consiliul ştiinţific al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică s-a întrunit într-o nouă ședință

Consiliul ştiinţific al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică s-a întrunit într-o nouă ședință

La finele săptămânii trecute, a avut loc şedinţa Consiliului ştiinţific al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, la care au participat 22 de cercetători ştiinţifici, inclusiv 10 membri. Au fost examinate şi aprobate rezultatele cercetărilor efectuate în cadrul tezelor de doctorat, specialitățile științifice 331.02. Igienă și 313.02. Microbiologie, virusologie medicală, precum și alte subiecte ce țin de activitatea Direcției cercetare și inovare în domeniul sănătății publice.

Astfel, au fost examinate rezultatele cercetărilor efectuate de către Elena Bucata, studentă-doctorandă a. III, studii cu frecvență redusă, în cadrul tezei de doctorat la specialitatea 331.02 Igiena ”Estimarea igienică a factorilor de risc profesional și a stării de sănătate a angajaților din industria confecțiilor”. În cadrul dezbaterilor, s-a menţionat importanța tematicii de cercetare, s-a apreciat volumul măsurilor realizate și rezultatele obținute în cadrul studiului. Consiliul ştiinţific a aprobat unanim rezultatele cercetărilor.

Au fost examinate rezultatele cercetărilor efectuate în perioada 2023-2024 de către Svetlana Colac, studentă-doctorandă a. II, studii cu frecvență redusă, în cadrul tezei de doctorat”Monitorizarea infecției COVID -19 prin secvențierea întregului genom și analiza filogenetică a izolatelor SARS-CoV-2”, specialitatea 313.02.Microbiologie, virusologie medicală. În luările de cuvânt s-a menţionat actualitatea studiului de cercetare, volumul impunător de investigații și măsuri realizate, metode de cercetare contemporane aplicate,  adecvate scopului studiului  de cercetare. Consiliul ştiinţific a aprobat unanim rezultatele  obținute.

Dr.șt.med., șef laborator, ANSP, Octavian Sajin, a prezentat spre examinare proiectului monografiei ”Evoluția sănătății populațiilor umane sau teoria tranziției epidemiologice”; referenți: d.d. PARASCHIV Angela, dr.hab.șt.med., conf. univ., șef   disciplină  Epidemiologie, USMF ”N. Testemițanu”; CEBANU Serghei, USMF ”N. Testemițanu”; Pîsla Mihail, dr.șt.med., conf. univ.,  USMF ”N. Testemițanu”. Consiliul ştiinţific a aprobat unanim proiectul monografiei și a recomandat prezentarea ei spre examinare la etapele următoare și editare.

Consiliul științific a examinat și aprobat în continuare proiectul Planului de activitate al Consiliului științific pentru a.2025, Lista manifestărilor științifice, organizate de specialiștii ANSP pentru a.2025, precum și unele modificări în Devizul de cheltuieli pentru a.2024 în cadrul subprogramului ”Monitorizarea expunerii la radiații ionizante a personalului expus profesional și publicului cu elaborarea măsurilor de radioprotecție”, cod 130102.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.