Consilierul regional pentru controlul rezistenței antimicrobiene, Biroului Regional pentru Europa al OMS, a efectuat o vizită la ANSP
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a primit vizita Dr. Danilo Lo Fo Wong, consilier regional pentru controlul rezistenței antimicrobiene, Unitatea Boli Transmisibile, Mediu și Sănătate (CDE) din cadrul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Scopul acesteia a fost familiarizarea cu inițiativele ANSP în calitate de coordonator al Programul național pentru supravegherea și combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM) și determinarea oportunităților de susținere în combaterea acestui fenomen.
În cadrul întâlnirii dintre conducerea ANSP și echipa OMS, a fost discutat impactul nefast al dezvoltării rezistenţei microorganismelor la preparatele antimicrobiene, progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea acțiunilor trasate în cadrul Programului național pentru supravegherea și combaterea rezistenței la antimicrobiene și domeniile care necesită o atenție mai sporită pentru implementarea eficientă a acestuia.
Totodată, au fost abordate provocările actuale, posibilități de identificare a intervențiilor care pot fi implementate în contextul Republicii Moldova, soluțiile pentru îmbunătățirea raportării datelor în cadrul Sistemului Național de Supraveghere Epidemiologică a Rezistenței la Antimicrobiene, precum și sporirea capacității de colectare și analiză a datelor pentru a susține supravegherea corectă și eficientă a RAM.
În ultimii ani, Republica Moldova a făcut progrese semnificative în pregătirea și răspunsul la amenințarea RAM. Din 2011, Moldova a participat activ la inițiativele globale în domeniu și a contribuit la supravegherea utilizării antibioticelor în medicina umană în Europa de Sud-Est. Țara s-a alăturat rețelei de Supraveghere a rezistenței antimicrobiene (CAESAR) în Asia Centrală și Europa de Est în 2015 și, în 2021, a devenit parte a rețelei Sistemului global de supraveghere a rezistenței la antimicrobiene (GLASS).
Moldova a prioritizat, de asemenea, o abordare multisectorială pentru abordarea RAM, reunind sectoarele sănătății, agriculturii și mediului pentru a dezvolta un răspuns coeziv. Au fost lansate campanii de conștientizare pentru a educa populația cu privire la utilizarea responsabilă a antibioticelor și riscurile asociate cu RAM.
Pentru a-și continua angajamentul, Republica Moldova a stabilit Programul național pentru supravegherea și combaterea rezistenței antimicrobiene pentru 2023-2027. Acesta se aliniază Planului de acțiune „O singură sănătate” al UE din 2017, care urmărește atenuarea creșterii RAM prin utilizarea prudentă a antimicrobienelor și măsuri stricte de prevenire și control al infecțiilor în sectoarele sănătății umane, animale și a mediului.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.