Conferința internațională „Abordarea o singură sănătate – realizări și provocări”
În perioada 23-24 noiembrie, a avut loc cea de-a doua ediție a conferinței internaționale „Abordarea o singură sănătate – realizări și provocări”. La eveniment au participat lideri din domeniul sănătății, oameni de știință și reprezentanți ai instituțiilor relevante din Republica Moldova și din țări precum: România, Ucraina, Danemarca, Austria, Turcia, Georgia, Țările de Jos, Grecia, Azerbaidjan, care au împărtășit experiențe și perspective din sfera sănătății.
La deschiderea evenimentului au participat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, secretarul de stat la Ministerul Mediului, Aliona Rusnac, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteață.
Conferința reflectă angajamentul colectiv pentru dezvoltarea unor strategii și soluții durabile în domeniul sănătății și reprezintă o platformă interdisiplinară pentru cercetători, mediul academic, experți internaționali, în cadrul căreia sunt puse în discuție și prezentate cele mai recente inovații și tendințe în sănătate. Scopul evenimentului este de a promova colaborarea și coordonarea între instituții pentru a aborda, în mod cuprinzător, provocările și soluțiile în sfera sănătății.
Subiectele discutate s-au axat pe combaterea rezistenței la antimicrobiene, prevenirea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile, provocările schimbărilor climatice pentru sănătate și sistemul medical, sănătatea ocupațională, prevenirea și reducerea bolilor legate de apă.
Conceptul „O singură sănătate” reprezintă o abordare integrată pentru implementarea programelor, politicilor, legislației și cercetărilor, în care colaborarea dintre mai multe sectoare permite obținerea rezultatelor mai bune în domeniul sănătății publice.
Conferința este organizată de Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova, în colaborare cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, USMF „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu Biroul OMS în Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.