Circa 350 de medici specialiști au beneficiat de instruiri în cadrul atelierelor privind tusea convulsivă și rujeola
Circa 350 de medici specialiști din țară, inclusiv medici de familie, infecționiști și pediatri, au participat la atelierele organizate în scopul consolidării cunoștințelor privind tusea convulsivă și rujeola.
Instruirile au fost desfășurate de specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) împreună cu reprezentanții Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, în municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Cahul, Edineț și Comrat, în perioada iunie-iulie curent.
Astfel, medicii din centrele de sănătate publică ale ANSP, direcțiile generale asistență medicală și socială, instituțiile medico-sanitare publice republicane și raionale, IMSP de asistență medicală primară publice și private și-au consolidat cunoștințele despre aceste infecții, au discutat despre situația epidemiologică, diagnostic, tratament și profilaxie, precum și acțiunile necesare pentru a limita răspândirea bolilor prevenibile prin vaccinare.
Atelierele de instruire au fost organizate cu suportul Biroului de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății.
În Republica Moldova, de la începutul anului 2024, au fost înregistrate peste 135 de cazuri de rujeolă și peste 860 de cazuri de tuse convulsivă, peste 90% dintre acestea fiind înregistrate în rândul copiilor nevaccinați, sau vaccinați incomplet.
Vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți în întreaga lume. Atunci când este atins nivelul de vaccinare recomandat de OMS – peste 95%, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinării, sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, este probabilă reapariția bolilor și manifestărilor epidemice.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.