Buletin informativ privind situaţia epidemiologică prin boli parazitare în R.Moldova

Buletin informativ privind situaţia epidemiologică prin boli parazitare în R.Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situaţia epidemiologică prin boli parazitare în Republica Moldova. Potrivit datelor raportate pe parcursul semestrului I al anului 2022, Republica Moldova este o țară în care ponderea parazitozelor în structura maladiilor transmisibile este încă înaltă, dar aceasta se referă la parazitozele de contact. Alte invazii sunt mai puțin răspândite.

Ultimii ani se atestă o tendință de micșorare a volumului de investigații parazitologice efectuate în IMS din republică. Îngrijorător este faptul că în unele teritorii această tendință este mai pronunțată la copiii. Astfel, în primele 6 luni ale a. 2022, în total, au fost efectuate 129 143 investigații, ce constituie cu 16,3% mai puțin comparativ cu perioada similară a anului 2021. Deși copiii sunt contingentul țintă pentru astfel de investigații, cota lor a constituit 65,5% pentru examenele coprologice și doar 47,9% pentru examenele la enterobioză. Teritoriile care s-au „remarcat ˮ în acest aspect sunt raioanele Vulcănești, Glodeni, Nisporeni, Fălești și Cahul (investigațiile coprologice) și Cantemir, Cimișlia, Hîncești, Rîșcani, Soroca, Șoldănești și Orhei (investigațiile la enterobioză).

Pentru această perioadă au fost raportate 3145 de cazuri de invazii cu diferite specii de helminți, comparativ cu 3261 în perioada similară a a. 2021. Din totalul cazurilor, 76,4% s-au înregistrat la populația rurală. Cota majoră, 89,7%, revine pe seama copiilor până la 17 ani (în a. 2021 a constituit 88,7%). Din numărul total al helmintiazelor la copii, 63,5% s-au înregistrat la preșcolari – cu o frecvență de 4,2% și 36,5% – la școlari, cu o frecvență de 3,5%.

În structura etiologică, tradiţional, cea mai răspândită este enterobioza, cu 78,8% din toate cazurile de helmintiaze, urmată de ascaridoză cu 20,2%. Echinococozei, himenolepidozei și tricocefalozei le revin câte 0,9%; 0,09% și respectiv, 0,03%.

În lotul persoanelor examinate, frecvența sumară a invaziilor cu helminți este de 2,4% (2,1% în prima jumătate a anului 2021). La copii acest indicator constituie 3,9%, comparativ cu 4,6% în perioada similară a anului 2021.

În cazul enterobiozei, frecvența invaziei la copii depăşeşte considerabil media pe republică (6,9%) în raioanele Drochia, Cantemir, Criuleni, Leova, Florești și Criuleni, teritorii care se regăsesc în această listă și în anii precedenți. În cazul ascaridozei, acest indice este mai înalt în r-le Drochia, Ialoveni și Dubăsari. Echinococoza a fost mai frecventă în raioanele Basarabeasca, Hîncești și Ceadîr-Lunga.

Datele prezentate de teritorii denotă o bună acoperire cu tratamente antiparazitare: 95%; 96% – la copii. Raioanele în care la acest indicator există rezerve sunt Ialoveni, Comrat și Ialoveni, lider fiind r. Ocnița cu o acoperire de doar 33%.

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.