Atelier de lucru privind actualizarea Regulamentului sistemului național de supraveghere epidemiologică a rezistenței la antimicrobiene
Un atelier de lucru privind actualizarea Regulamentului sistemului național de supraveghere epidemiologică a rezistenței la antimicrobiene a fost organizat de Ministerul Sănătății, în comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Biroului de țară al OMS. La eveniment au participat peste 30 de specialiști din mai multe instituții: IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, IMSP IMU, IMSP Institutul Oncologic, IMSP Institutul Mamei şi Copilului, IMSP SCBI „Toma Ciorbă”, IMSP Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, IMSP SCM ,,Gheorghe Paladi”, IMSP SCM „Sfânta Treime” și din laboratoare private.
Scopul evenimentului a vizat familiarizarea cu proiectul de Regulament privind sistemul național de supraveghere epidemiologică a rezistenței la antifungice a Candida spp. în vederea includerii acestui patogen în sistemul sistemul actual și raportarea datelor către sistemul global de supraveghere a rezistenței la antimicrobiene. Pe lângă infecțiile cauzate de bacterii rezistente la preparatele antimicrobiene, infecțiile fungice invazive sunt subdiagnosticate, reprezentând cauze majore ale maladiilor infecțioase. Rezistența la preparatele antifungice este o problemă cu tedință de creștere în ultimii ani. Prin urmare, provocările majore în abordarea amenințării fungilor rezistenți la antifungice sunt lipsa de date la nivel global, iar statisticile privind incidența, rezistența și povara asociată a infecțiilor fungice cauzate de Candida spp. sunt limitate.
În cadrul sesiunilor atelierului de lucru, au fost prezentate rezultatele Chestionarului „Evaluarea capacității laboratoarelor în domeniul diagnosticul infecțiilor fungice”, realizat la 4 martie 2024, specialiștii au avut intervenții în care s-au expus și au prezentat sugestii privind Regulamentul sistemului național de supraveghere epidemiologică a rezistenței la antifungice a Candida spp. și aspecte ce țin domeniului prevenirii și reținerii dezvoltării fenomenului de rezistență la antifungice.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.