Atelier de lucru privind autoevaluarea anuală în domeniul implementării RSI (2005)

La data de 18 decembrie, s-a desfășurat atelierul de lucru privind autoevaluarea anuală a chestionarului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în domeniul implementării Regulamentului Sanitar Internațional (RSI) (2005) în Republica Moldova.

La deschiderea evenimentului, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv, a subliniat importanța dezvoltării capacităților țării în pregătirea și răspunsul la urgențele de sănătate publică la nivel local și național, inclusiv în contextul efortului Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. La rândul său, directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, a mulțumit specialiștilor pentru participare în desfășurarea eficientă a acestui atelier, cât și în aplicarea Planului de implementare a RSI (2005) în Republica Moldova pentru anii 2023-2027 prin transparența și colaborarea intersectorială, acesta fiind un pilon important în consolidarea capacităților naționale.

Chestionarul a fost completat, la inițiativa ANSP, de autoritățile prezente la atelier pe domeniile de competență, în perioada noiembrie – decembrie. Exercițiul vine să valideze răspunsurile oferite, asigurându-ne că punctajul final reflectă cu acuratețe capacitățile noastre colective în implementarea RSI (2005). Formularul standardizat al OMS (SPAR) permite monitorizarea progresului implementării RSI (2005) utilizând un set de indicatori grupați în 15 domenii tehnice și evaluarea transparentă a capacităților țării în domeniul prevenirii, detectării precoce și evaluării riscului în sănătate publică, precum și managementul acestora.

La eveniment au participat specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Agenției Navale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Centrului Național Sănătatea Animalelor, Plantelor și Siguranța Alimentelor, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Serviciului Medical al MAI, Autorității Aeronautice Civile, Serviciului Vamal. Atelierul de lucru a fost organizat cu suportul OMS.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.