Astăzi marcăm Ziua mondială privind protecția sănătății urechii şi auzului

Anual, la 3 martie, este marcată Ziua mondială privind protecția sănătății urechii şi auzului, pentru a spori gradul de conștientizare a motivelor pierderii auzului, a metodelor de prevenire a acestui fenomen și a promovării îngrijirii urechii centrată pe persoană.
„Schimbarea mentalității îți dă putere: faceți din îngrijirea urechii și a auzului o realitate pentru toți!” – este îndemnul Organizația Mondială a Sănătății pentru a evidenția necesitatea de a schimba modul în care oamenii gândesc despre îngrijirea urechii și a auzului, încurajându-i să întreprindă măsuri pentru a-și proteja auzul de zgomotele puternice, să verifice auzul în mod regulat, să folosească dispozitive auditive, la necesitate și să sprijine persoanele care suferă de pierderea auzului.
La nivel global:
- peste 80% din nevoile de îngrijire a urechii și auzului rămân nesatisfăcute;
- mai puțin de 20% de oameni, care au nevoie de îngrijirea urechii, accesează serviciile necesare;
- aproape 50% dintre adolescenții și adulții tineri de vârsta 12-35 ani, adică 1,1 miliarde de oamenei, sunt supuși riscului de a pierde auzul din cauza expunerii prelungite la sunete puternice, prin ascultarea muzicii pe smartphone-uri și playere audio, sau la concerte și cluburi muzicale;
- aproximativ 59 de milioane de europeni au o pierdere a auzului care le afectează comunicarea zilnică și doar 22% dintre ei folosesc aparate auditive.
Se estimează că aproape 2,5 miliarde de oameni, până în 2050, ar putea avea un anumit grad de pierdere a auzului, iar cel puțin 500 de milioane – ar putea necesita reabilitarea auzului.
În Republica Moldova, potrivit statisticilor oficiale, în 2023, incidența la adulți a constituit – 55,1 cazuri la 10 mii locuitori (2022 – 64,0 cazuri la 10 mii locuitori), cei mai afectați fiind copiii de 0-17 ani, (134,2 cazuri la 10 mii locuitori în anul 2023, în 2022 – 141,5 cazuri la 10 mii locuitori).
Cauzele pierderii auzului pot fi diferite în funcție de vârstă. În perioada intrauterină, aceasta ar putea fi provocată de factorii ereditari, dar și de infecțiile intrauterine. În perioada perinatală, factorii determinanți ar putea fi greutatea mică la naștere, icterul sever sau asfixia la naștere. În copilărie sau adolescență, pierderea auzului ar putea fi provocată de infecțiile cronice ale urechii, meningită sau altele. La vârsta adultă, ar putea fi vorba de fumat, traume ale urechii sau ale capului, zgomotul puternic sau administrarea medicamentelor toxice pentru ureche, carențele nutritive sau pierderea progresivă a auzului odată cu înaintarea vârstei.
O parte dintre cauzele care provoacă pierderea auzului pot fi evitate prin strategii de sănătate publică și intervenții clinice implementate pe parcursul vieții, care includ:
- imunizarea;
- bune practici de îngrijire neonatală și a sănătății materne;
- consiliere genetică;
- identificarea și gestionarea afecțiunilor comune ale urechii;
- programe de protecție a auzului la locul de muncă în cazul expunerii la zgomot și la substanțe chimice;
- strategii de ”ascultare în siguranță” pentru reducerea expunerii la sunete puternice;
- utilizarea rațională a medicamentelor pentru prevenirea hipoacuziei ototoxice.
Se estimează că aproape 2,5 miliarde de oameni, până în 2050, ar putea avea un anumit grad de pierdere a auzului, iar cel puțin 500 de milioane – ar putea necesita reabilitarea auzului.
În Republica Moldova, începând cu anul 2024, cu scop de identificare precoce a surdității congenitale, la nou-născuți a fost introdus screening-ul audiologic universal obligatoriu. Acest screening permite depistarea precoce, monitorizarea şi reabilitarea ulterioară, care vor reduce consecinţele surdităţii la copii.
Sfaturi pentru sănătatea auzului:
- controlează-ți în mod regulat auzul;
- mergi la medic dacă ai probleme cu auzul sau urechile;
- poartă aparatul auditiv conform recomandărilor medicului;
- folosește dopuri de urechi în locuri cu mult zgomot;
- nu pune tampoane de vată, scobitori, bețișoare sau ulei în urechi;
- nu împrumuta căștile de telefon;
- nu înota în apă murdară și nu te spăla cu ea;
- nu te expune la zgomote puternice, nu asculta muzică la volum maxim.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.
