ANSP informează despre situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

ANSP informează despre situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță despre confirmarea, prin diagnostic de laborator, a unui caz de rujeolă la un copil în vârstă de 8 ani, din raionul Orhei și înregistrarea altor trei cazuri suspecte, care sunt în proces de investigare, la copii din raioanele Fălești, Orhei și Ceadîr-Lunga. Cazurile menționate, inclusiv cel confirmat, nu au legătură epidemiologică. Conform Protocolului clinic național “Rujeola la copil”, orice caz suspect la rujeolă se raportează și se supune investigațiilor de laborator.

În cazul copilului confirmat cu rujeolă, boala s-a manifestat într-o formă ușoară. În rezultatul anchetei epidemiologice, au fost stabiliți contacții care se află sub monitorizarea medicului de familie.

ANSP reiterează că vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie. În prezent, vaccinul este într-o cantitate suficientă, în stoc fiind peste 100 mii de doze destinate copiilor eligibili pentru vaccinare sau celor care anterior nu au fost vaccinați.  

Părinții sunt îndemnați  revadăîmpreună cu medicul de familiecalendarul de vaccinare, iar în cazul neefectuării vaccinurilorsă se informeze și să vaccineze copilul. Vaccinarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiii, deoarece tratament specific acestei infecții nu există. 

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltăinițial cu conjunctivitălacrimareeliminări din nastuse uscată și exantem cutanat (pete roșii confluente pe piele), care apare îregiunea feței și a gâtului, apoi se extinde pe tot corpul.

Pe parcursul anilor 2021 și 2022, nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă, iar în 2023, au fost confirmate trei cazuri (un caz – în luna mai, la un bărbat de 43 de ani și două cazuri – în luna decembrie, la copii de 3 ani).

Autoritățile din sănătate continuă să întreprindă acțiuni pentru creșterea vigilenței lucrătorilor medicali în scopul depistării precoce și informării despre orice caz suspect la rujeolă pentru a limita răspândirea infecției.

Au fost desfășurate acțiuni de intensificare a procesului de vaccinare la nivel național în scopul promovării vaccinării copiilor contra rujeoleiatât din grupurile țintă, cât și cei care, din diferite motive, nu sunt încă vaccinați.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.