Informare privind situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Informare privind situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) monitorizează situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova, fiecare caz suspect fiind raportat și supus investigațiilor de laborator. Astfel, în rezultatul analizelor efectuate în Laboratorul  ANSP, nu s-a confirmat prezența infecției cu virusul rujeolei în cele trei cazuri suspecte, menționate anterior (în raioanele Fălești, Orhei și Ceadîr-Lunga).

Precizăm că, de la începutul anului curent, în țară a fost înregistrat un caz de rujeolă (la un copil din raionul Orhei). Pe parcursul anilor 2021 și 2022 nu au fost înregistrate cazuri, iar în 2023 au fost confirmate trei cazuri de rujeolă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în Regiunea Europeană, îndeosebi în țările vecine, România și Ucraina. Aceasta s-a accelerat, în mare parte, din cauza scăderii gradului de vaccinare în perioada anilor 2020-2022.

În multe țări, rujeola a fost declarată eliminată ca boală endemică. În cazul în care nu se va menține o rată foarte ridicată de vaccinare de rutină a copiilor (cel puțin 95%) la nivelul tuturor comunităților, țările care au reușit să elimine rujeola riscă în continuare să se confrunte cu izbucniri cauzate de importul virusului rujeolei din alte țări.

Conform celor mai recente date raportate, în România, în perioada 01.01.2023-21.01.2024, au fost notificate 3746 de cazuri confirmate cu rujeolă, dintre care 4 decese, în 36 de județe și în Municipiul București.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii.

Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. Vaccinul împotriva rujeolei este sigur și eficient. O singură doză de vaccin este eficientă în proporție de 97% în prevenirea bolii.

Vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie.

Adresați-vă la medic și vaccinați copilul împotriva rujeolei!

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.