ANSP continuă supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare

ANSP continuă supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă supravegherea epidemiologică a gripei, infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) și monitorizarea circulației virusurilor gripale la nivel teritorial și național.

Potrivit datelor raportate din teritorii, în săptămâna 02 (perioada 10.01.2022-16.01.2022), au fost înregistrate 32 de cazuri de gripă sezonieră (Ștefan Vodă-21, Chișinău-5, Căușeni-2, Comrat-2, Bălți-1, Edineț-1), fiind spitalizate 6 persoane. Distribuția cazurilor după vârste este următoarea: 0 – 4 ani – 4 cazuri; 5 – 14 ani – 23 cazuri; 15 – 29 ani – 2 cazuri; 30 – 64 ani – 1 caz; ˃65 ani – 2 cazuri.

Menționăm că morbiditatea prin IACRS s-a aflat la un nivel de intensitate joasă, atestându-se o creștere cu 35,4% față de săptămâna anterioară acesteia și a constituit 285,16 cazuri la 100 mii populație (pragul epidemic fiind de 283,63 cazuri la 100 mii populație).

În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate, prin metoda molecular biologică – 87 de probe, de la persoanele cu semne compatibile cu gripa sezonieră, sau cu IRVA. În 8 probe dintre acestea, a fiind confirmată prezența virusului SARS-CoV-2 și în 32 probe – prezența virusurilor gripale de tip A.

Astfel, în perioada 04.10.2021 – 16.01.2022 (săptămânile 40/2021-02/2022) au fost înregistrate:

  • Gripă – 206 cazuri;
  • IACRS – 88980 cazuri ;
  • SARI – 7489 cazuri.

Ponderea cazurilor SARI, din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 3,3% – 8,8%.

În total, pe parcursul săptămânilor 40/2021-01/2022, în laboratoarele ANSP, au fost investigate, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, 714 de probe, dintre care în 66 de probe s-a confirmat prezența virusului SARS-CoV-2, iar în 93 de probe – virusurile gripale de tip A.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor sau depistarea precoce în sezonul gripal se recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifice:

*   adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
*   izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate –  spitalizarea;
*   evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
*   folosirea măştilor de protecţie;

*   respectarea distanței fizice;
*   igiena personală;

*   igiena și dezinfecția mâinilor;

*   acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
*   stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);

*   igiena locuinței;
*   evitarea locurilor aglomerate (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
*   triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
*   acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.