ANSP anunță că nu există, la moment, riscuri iminente privind o eventuală expunere la radiații ionizante

ANSP anunță că nu există, la moment, riscuri iminente privind o eventuală expunere la radiații ionizante

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) monitorizează, în limitele competenței, evoluţia radioactivităţii mediului pe teritoriul țării și anunță că, în prezent, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valori maxime admise.

Potrivit datelor de laborator, nu există careva riscuri iminente pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante, valorile fondului radioactiv aflându-se în domeniul de variaţie ale celui natural caracteristic teritoriului țării. De asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a lansat nicio avertizare pentru țările vecine cu Ucraina.

În context, ANSP atenționează populația că administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) la moment este inoportună, deoarece nu există un temei rezonabil. Avertizăm că utilizarea fără indicații a preparatelor menționate poate prezenta unele riscuri pentru sănătate prin afectarea funcției glandei tiroide.

Ministerul Sănătății a asigurat disponibilitatea în țară a iodurii de potasiu, comprimatele fiind recepționate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și repartizate subdiviziunilor teritoriale pentru a fi distribuite Centrelor de Sănătate din teritorii, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova.

În caz de accident nuclear cu pericol de contaminare, preparatul de iod stabil va fi administrat, la decizia CSE a Republicii Moldova, care va fi adusă la cunoștința populației prin activarea sistemului centralizat de înștiințare a protecției civile cu indicații concrete prin canalele de radio și televiziune națională.

Specialiștii ANSP au elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea preparatelor de Iodură de potasiu, care include și instrucțiunea de utilizare de la producător:

  • Preparatele cu iod stabil, cum ar fi Iodura de potasiu, sunt destinate administrării de către populație din apropierea unui reactor nuclear sau în alte locuri, unde pot avea loc accidente nucleare cu aruncarea iodului radioactiv în aer. Preparatul de iod stabil este predestinat pentru profilaxia efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide.
  • În caz de accident cu eliminarea substanțelor radioactive și/sau a materialelor nucleare în spaţiu, norul radioactiv contaminat poate ajunge pe teritoriul ţării în timp de câteva ore, timp, care va fi folosit pentru întreprinderea măsurilor generale de radioprotecție a populației, precum ar fi adăpostirea sau evacuarea.
  • În caz de urgenţă nucleară, administrarea Iodurii de potasiu nu trebuie considerată o acțiune de protecție primară sau independentă. Administrarea Iodurii de potasiu este una dintre numeroasele măsuri disponibile pentru protejarea sănătății populației de expunerea la radiații ionizante rezultate din eliberarea de iod radioactiv dintr-o instalație nucleară sau de la o explozie nucleară.
  • Iodura de potasiu este în formă de comprimate și fiecare cutie conține un prospect al preparatului care urmează a fi studiat pentru a evita o supradozare, sau neglijare a contraindicațiilor.
  • Efectul profilactic al iodurii de potasiu este cel mai înalt în cazul administrării preparatului înainte de presupusa inspirare a iodului radioactiv sau în timpul inspirării acestuia. Eficacitatea preparatului scade în timp și este, practic, inutilă peste 10 ore după contactul cu norul radioactiv. Din aceste considerente, doza se administrează cât mai curând posibil, doar după ce a fost anunțată prezența de iod radioactiv în aer.
  • Administrarea comprimatelor de Iodură de potasiu fără necesitate, sau mai târziu de 10 ore de la expunerea la norul poluant, poate aduce mai mult rău decât bine, prin prelungirea timpului de înjumătățire biologică a iodului radioactiv care s-a acumulat deja în tiroidă. O administrare unică de iod stabil este, de obicei, suficientă.
  • Prioritar, preparatul de iod stabil se va administra persoanelor care nu pot fi adăpostite sau evacuate din diferite motive cum ar fi implicarea acestora la măsurile de răspuns la accident (membrii echipelor de intervenție), necesitatea petrecerii altor lucrări de urgență majoră în aer liber, timpul insuficient pentru a se adăposti, etc.
  • Adăpostirea (încăperi, beciuri, subsoluri etc.) sau evacuarea populaţiei aflată în imediata apropiere a accidentului nuclear, înainte de începerea emisiilor de iod radioactiv, este una din cele mai selective și eficiente măsuri de protecție în cazul unei urgențe nucleare, deoarece protejează întregul organism de expunerea la toți radionuclizii din norul radioactiv.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.