SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

ANSP a înregistrat 15 cazuri noi de gripă sezonieră

ANSP a înregistrat 15 cazuri noi de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) asigură, în continuare, supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI). În săptămâna 8 (perioada 21.02.2022-27.02.2022), au fost înregistrate 15 cazuri de gripă sezonieră ( Sângerei — 5 cazuri, Fălești — 2 cazuri, Bălți, Glodeni, Hîncești, Ocnița, Taraclia și Ungheni — câte 1 caz). În rezultat, 4 persoane au fost spitalizate. Distribuția cazurilor după vârste: 0-4 ani – 1 cazuri; 5-14 ani – 6 cazuri; 15 -29 ani -2 cazuri; 30-64 ani – 4 cazuri și mai mult de 65 ani -2 cazuri.

Morbiditatea prin IACRS, în perioada menționată, s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, atestându-se o descreștere cu 9,6 % în comparație cu săptămâna anterioară acesteia și a constituit 209,43 %ooo.

În laboratoarele ANSP au fost investigate, pe parcursul săptămânii trecute, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, prin metoda molecular biologică -384 de probe, dintre care în 68 de probe s-a confirmat prezența virusului SARS-CoV-2, iar în 13 — prezența virusului gripal (tip A-10 și AH3N2 -3).

Specialiștii Secției supravegherea epidemiologică a gripei și IRVA din cadrul ANSP îndeamnă populația să respecte măsurile de profilaxie nespecifice, pentru evitarea îmbolnăvirilor și depistarea precoce a cazurilor de gripă sezonieră.