ANSP a confirmat șapte cazuri de gripă sezonieră, pe parcursul săptămânii trecute

ANSP a confirmat șapte cazuri de gripă sezonieră, pe parcursul săptămânii trecute

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.

Astfel, în perioada 14.11.2022- 20.11.2022  (săptămâna 46/2022), morbiditatea prin IACRS a înregistrat creșteri față de săptămâna precedentă (de 12,8%) și în comparație cu perioada similară a sezonului anterior (42,8%), constituind 287,29 cazuri la 100 mii populație. În total, au fost înregistrate 7481 cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 68,2%.

Pe parcursul săptămânilor 40-46/2022 au fost înregistrate 15 cazuri de gripă sezonieră (Chișinău-8, Bălți-3, Fălești-2, Edineț-1 și Sîngerei-1). În laboratoarele ANSP, au fost investigate, în săptămâna 46/2022, 399 de probe, de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecții respiratorii virale acute. În total, au fost confirmate șapte cazuri de gripă sezonieră prin metoda de laborator și clinico-epidemiologic (Chișinău-4, Bălți-1, Edineț-1, Sângerei-1).

În prezent, în instituțiile medico-sanitare publice din țară continuă procesul de imunizare împotriva gripei. Reiterăm că vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, sau depistarea precoce, în sezonul gripal se recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifice, inclusiv: evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.; folosirea măştilor de protecţie; respectarea distanței fizice; igiena personală; igiena și dezinfecția mâinilor; acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului; igiena locuinței; adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.