Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre situația epidemiologică prin rujeolă

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre situația epidemiologică prin rujeolă

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează populația că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii. În condițiile de acoperire vaccinală joasă la nivel național (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii unor confesiuni religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare.

De la începutul anului curent, în Republica Moldova, au fost înregistrate 134 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care nouă sunt de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie și Germania). Cazurile au fost raportate la persoane cu vârste cuprinse între – 0,5 luni și 55 de ani. Cele mai multe dintre acestea au fost confirmate în mun. Chișinău – 57 de cazuri. Menționăm că în focarul înregistrat în raionul Sîngerei au fost confirmate în total 50 de cazuri de rujeolă, la copii cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani, din familii multiple. Niciunul dintre ei nu a fost vaccinat contra rujeolei din motivul apartenenței la o confesiune religioasă.

Alte teritorii afectate de rujeolă sunt: Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Dubăsari – câte 1 caz; Drochia, Râșcani – câte 2 cazuri; Dondușeni, Ialoveni – câte 3 cazuri; Bălți – 5 cazuri, Strășeni – 6 cazuri.

Reiterăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin VACCINARE.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care, copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.