Specialiști din sănătatea publică au fost instruiți în domeniul educației pentru sănătate și prevenirea bolilor netransmisibile
Specialiști din sănătatea publică și asistența medicală primară din raioanele – pilot din anul 3 al fazei II a Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” au participat la un atelier de instruire a formatorilor locali în domeniul educației pentru sănătate și prevenirea bolilor netransmisibile, desfășurat în perioada 02 – 05 mai 2023.
Atelierul a pregătit 16 formatorii locali, inclusiv din subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (CSP Edineț, CSP Ungheni, CSP Comrat, CSP Hîncești), ca să poată transmite populației informații și cunoștințe importante despre promovarea unui mod de viață sănătos și prevenirea bolilor netransmisibile, care cauzează 9 din 10 decese în țara noastră.
“Îmbunătățirea și menținerea stării de sănătate, modificarea comportamentelor de risc și adoptarea unui stil de viață activ și sănătos – este conceptul principal al programului de alfabetizare sau educație pentru sănătate pe care îl vom implementa în localitățile selectate. Formatorii locali vor livra seminare de informare în 21 de localități, inclusiv 14 localități rurale și 7 orășele (centre raionale) pe următoarele subiecte: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, alimentația sănătoasă și obezitatea, consumul de tutun și alcool, sănătatea bărbatului, managementul stresului”, a menționat Natalia Silitrari, șefa Direcției promovarea sănătății a ANSP și coordonatoarea la nivel național a programului de alfabetizare.
„Informarea și conștientizarea populației, inclusiv din localitățile rurare este o activitatea importantă în reducerea poverii BNT și evitarea deceselor premature. Oamenii așteaptă infornații bazate pe dovezi, ample și convingătoare pentru a-i împuternici să adopte un mod de viață sănătos”, susține Aliona Pistriuga, șefa Centrului de Sănătate Publică Edineț.
Atelierul a abordat șase tematici ale seminarelor de alfabetizare în sănătate pentru populația adultă: obezitatea și rolul alimentației sănătoase, gestionarea stresului, efectele consumului de alcool și tutun, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, sănătatea bărbatului. Subiectele au fost furnizate de facilitatorii de nivel național, experți în sănătatea publică, psihologi și medici practicieni și conferențiari universitari, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Seminarele de educație pentru sănătate sunt o intervenție de sănătate publică și sunt parte a unui efort mai amplu susținut de Biroul de cooperare al Elveției de a îmbunătăți starea de sănătate a populației din Republica Moldova și de a reduce povara bolilor netransmisibile. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori pentru sectorul de sănătate al Republicii Moldova.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.