„Accelerează schimbarea” – genericul Zilei mondiale a apei
Anual, la 22 martie este marcată Ziua mondială a apei cu scopul de a spori gradul de conștientizare despre importanța apei și concentrarea atenției pentru combaterea crizei de apă și sanitație. Evenimentul atrage atenția asupra faptului că apa este un drept fundamental al omului și o componentă esențială pentru dezvoltarea durabilă.
Genericul evenimentului din acest an este „Accelerează schimbarea” și evidențiază rolul vital în luarea de măsuri cât mai urgente pentru a aborda criza globală a apei a celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă potabilă.
Este nevoie de acțiuni accelerate, soluții și instrumente practice pentru a realiza majoritatea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030. Ținta ODD 6 privind apă curată și sanitație, se bazează pe accesul universal și echitabil a oamenilor la apă potabilă sigură, accesibilă și sanitație adecvate. Pe lângă încurajarea guvernelor să lucreze în medie de patru ori mai rapid pentru a îndeplini ODD 6 până la data convenită la nivel global din anul 2030, indivizii, familiile, școlile și comunitățile sunt încurajate să își ia angajamentul de a schimba modul în care utilizează apa, consumă și gestionează zilnic.
La nivel global, 1 din 4 persoane nu au acces la apă potabilă sigură. Se estimează că 829 000 de oameni mor anual din cauza diareei ca urmare a consumului apei potabile nesigure și sanitației inadecvate.Aproximativ 1,4 milioane de oameni mor în fiecare an și se scurtează speranța de viață pentru 74 de milioanede oameni din cauza bolilor asociate cu consumul de apă din surse nesigure și sanitație inadecvate.
Se estimează că 3 din 10 persoane sau 2,3 miliarde de oameni din întreaga lume nu au instalații de spălat pe mâini cu apă și săpun acasă, inclusiv 670 de milioane de oameni care nu se pot spăla deloc pe mâini.Aproape jumătate din școlile din lume nu au servicii de igienă de bază.
Milioane de copii merg la școli care nu au acces la apă potabilă. În anul 2021, 546 de milioane de copii de pe glob nu au avut acces la apă potabilă la școală. Circa539 de milioane de copii au frecventat școli care nu aveau acces la sanitație.
Se prognozează că cererea globală de apă va crește cu 55% până în anul 2050, în principal datorită cererii crescute a industriei de producție. Circa 72 % din totalul aportului de apă este folosită de agricultură, 16 % de municipalități pentru gospodării și sectorul de servicii și 12 % de industrie.
În Regiunea Europeană a OMS, 7 persoane mor în fiecare zi din cauza bolilor diareice din cauza apei potabile nesigure și a sanitației inadecvate.
În Republica Moldova, potrivit datelor Biroului Național de Statistică în Republica Moldova în anul 2022 au avut acces la sistemele publice de alimentare cu apă 918 localităţi, inclusiv 54 municipii şi oraşe şi 864 localităţi rurale. Ceea ce constituie peste 60% din localităţile ţării. Totodată, numărul populaţiei conectate la serviciul public de alimentare cu apă constituie 2,2 milioane de persoane, ceea ce constituie 85% din populaţia ţării. Acces la sisteme publice de alimentare cu apă au 98% din populaţia din mediul urban şi 68,8 % din populaţia din mediul rural.
Este necesar de a face schimbare, începând cu noi înșine pentru a proteja resursele de apă pentru generațiile viitoare. Iată câteva recomandări simple pe care le puteți urma în vederea protecției resurselor de apă potabilă și folosirea rațională a apei:
Deveniți o schimbare – utilizați, consumați și gestionați rațional apa!
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.