Informații utile despre RADON
Radonul este un gaz natural, fără miros și culoare. În mediul înconjurător, acesta se dispersează rapid și nu este periculos, dar dacă se acumulează în interiorul clădirilor neaerisite, sau slab ventilate, radonul poate deveni un factor de risc pentru sănătate.
Este demonstrat faptul că expunerea îndelungată la radonul din interiorul clădirilor duce la un risc sporit de dezvoltare a cancerului bronhopulmonar, îndeosebi la fumători. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat radonul, drept cancerigen uman.
Concentrația de radon este măsurată ca nivelul de radioactivitate al radonului per metru cub de aer – Bq/m3 (Bq (becquerel) – reprezintă unitatea de măsură a radioactivității). Nivelul de referință al radonului în aerul din locuințe în Republica Moldova este stabilit până la 300 Bq/m3. De menționat că nivelul de radon acumulat în interior depinde de o serie de factori, cum ar fi: geologia adiacentă, sezonalitatea, materialele de construcţie din care este construită clădirea, tipul de clădire (pavilion/imobil), locul măsurării (demisol, parter, etaj).
Pentru măsurarea radonului se pot folosi detectoare, echipamente de tipul RADON Eye+ – SMART Radon Detector, fiind comode în utilizare și cu o precizie semnificativă. Pentru a afla în mod corespunzător concentrația medie de radon din locuințe, detectorii trebuie plasați în camerele cu cel mai mare grad de ocupare/utilizare, pe un termen de minim 3 luni.
Ce se poate de întreprins, dacă concentrația medie de radon în încăpere depășește nivelul de referință (300 Bq/m3)?
Există mai multe metode de a reduce concentrația de radon din încăperi, inclusiv:
- îmbunătățirea ventilației și aerisirea permanentă a încăperilor;
- izolarea fundamentelor, eventual a pereților;
- instalarea țevilor sub clădiri pentru captarea și evacuarea radonului în aer liber.
În ultima perioadă, în spațiul public au apărut mai multe îngrijorări privind riscurile pentru sănătate condiționate de prezența radonului. În cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Laboratorul igiena radiațiilor și radiobiologie efectuează cercetări în vederea monitorizării concentrațiilor de radon, atât în aerul din locuințe, în apă, sol, la locul de muncă, sau instituțiile de educație timpurie (IET). În instituțiile respective, măsurările au fost efectuate în cadrul unui studiu preliminar, urmând a fi realizate cercetări și măsurători suplimentare în diferite sezoane ale anului. În instituțiile unde a fost înregistrată tendința concentrațiilor sporite de radon, au fost propuse măsuri de remediere: intensificarea ventilării și aerisirea încăperilor. Rezultatele finale vor fi aduse la cunoștința autorităților publice locale și a administrației IET, în vederea excluderii riscului pentru copii și personal.
Actualmente, careva măsuri restrictive privind activitatea acestor instituții nu se impun.
Pentru mai multe informații utile referitor la acest subiect accesați: https://ansp.md/control radon .
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.