Ziua mondială de luptă împotriva cancerului: să ne unim eforturile pentru a reduce această afecțiune!
În fiecare an, pe 4 februarie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, scopul fiind generarea schimbării și mobilizarea acțiunilor pentru a reduce această afecțiune la nivel mondial.
Pentru perioada anilor 2025 – 2027, tema campaniei este „Uniți prin unicitate”, care se va concentra pe o abordare centrată pe oameni, în îngrijirea cancerului. Această campanie este despre recunoașterea diversității: fiecare are nevoi unice, perspective unice și istorii unice de spus, dar, în ciuda diferențelor noastre, suntem uniți în ambiția comună de a reduce povara globală a cancerului și de a oferi tuturor îngrijiri de înaltă calitate pentru cancer.
În spatele fiecărui diagnostic se află o istorie umană unică – istorie despre durere, vindecare, rezistență și multe altele. De aceea, o abordare centrată pe oameni, care integrează pe deplin nevoile unice ale fiecărui individ cu empatie, duce la cele mai bune rezultate de sănătate. Toți avem un rol important: pacienți, familia, îngrijitori, prieteni, vecini, lucrători medicali, cercetători, factori de decizie, susținători și aliați, etc.
Studiile demonstrează că modelele de îngrijire a cancerului, centrate pe oameni:
- contribuie la faptul ca persoanele să se simtă mai bine pe parcursul tratamentului;
- duc la o mai bună calitate a îngrijirii și la mai multă încredere în medici;
- cresc satisfacția generală a pacienților și a familiilor;
- reduc discrepanțele în accesul și furnizarea de servicii, asigurându-se că toată lumea poate primi îngrijirea de care are nevoie, când și unde are nevoie;
- întăresc reziliența prin consolidarea capacității sistemelor de sănătate de a răspunde eficient la crizele de sănătate publică, asigurându-se că nimeni nu este lăsat în urmă.
Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. Povara cancerului va crește cu aproximativ 77% până în 2050, împovărând și mai mult sistemele de sănătate, oamenii și comunitățile. Cu peste 3,7 milioane de cazuri noi și 1,9 milioane de decese în fiecare an, cancerul reprezintă a doua cea mai importantă cauză de deces și morbiditate în Europa.
În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea prin tumori maligne în anul 2023 a constituit – 242,2 cazuri la 100 mii locuitori (2022 – 226,7 cazuri). Cele mai frecvent diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei, care însumează în total 52,6% din numărul total de tumori maligne.
O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, obezitate, consumul excesiv de alcool, inactivitate fizică, expunerea îndelungată la razele ultaviolete, azbest, etc. De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat.
Important de menționat că până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.
Riscul dezvoltării diferitor tipuri de cancer poate fi redus prin:
- evitarea consumului produselor ce conțin tutun și nicotină
- reducerea consumului de alcool;
- abordarea unei alimentații sănătoase și menținerea greutății corporale optime;
- efectuarea regulată a activității fizice;
- vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B;
- evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante;
- limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.
Prevenirea primară, depistarea precoce și cercetarea, inclusiv cea comportamentală – sunt recunoscuți de către Organizația Mondială a Sănătății, drept factori-cheie pentru dezvoltarea unor strategii eficiente de sănătate publică pentru controlul cancerului.
Să ne unim eforturile pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea îngrijirii cancerului, centrate pe oameni. Fiecare istorie contează și împreună putem face diferența.Vocea dvs poate inspira schimbarea!
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.