Atelier de instruire privind identificarea și testarea sensibilității la antifungice

Atelier de instruire privind identificarea și testarea sensibilității la antifungice

La data de 12 decembrie 2024, în incinta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a fost organizat un atelier de instruire privind identificarea și testarea sensibilității la antifungice Саndidа spp., cu suportul Biroului de țară al OMS.

Scopul atelierului a fost familiarizarea personalului din centrel de sănătate publică teritoriale cu proiectul de Regulament privind sistemul național de supraveghere epidemiologică a rezistenței la antifungice a Candida spp. în vederea includerii acestui patogen în sistemul actual și raportarea datelor către cel global de supraveghere a rezistenței la antimicrobiene (eng. Global Antimicrobial Resistance and Use Surveillance – GLASS).

Potrivit specialiștilor ANSP, pe lângă infecțiile provocate de bacterii rezistente la antimicrobiene, infecțiile fungice invazive sunt subestimate, subdiagnosticate și subraportate, fiind cauze importante ale bolilor infecțioase. Rezistența la antifungice reprezintă o problemă stringentă în ultimii ani. Principalele provocări în combaterea amenințării reprezentate de fungii invazivi rezistenți la antifungice sunt lipsa de date la nivel global, iar statisticile referitoare la incidența, rezistența și impactul infecțiilor fungice cauzate de Candida spp. sunt insuficiente și necesită a fi colectate și analizate.

La eveniment au participat peste 20 de specialiști din cadrul Laboratorului microbiologic de referință în rezistența antimicrobiană, specialiști din secțiile diagnostic de laborator din cadrul centrelor de sănătate publică teritoriale, colaboratori științifici din cadrul ANSP și cadre didactice din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”.

În cadrul atelierului, au fost prezentate informații privind capacitățile de diagnostic a infecțiilor fungice a laboratoarelor din CSP teritoriale. De asemenea, au fost discutate mai multe subiecte, precum actualizarea cunoștințelor privind metodele și tehnicile de izolare și identificare a speciilor de Candida spp.; testarea sensibilității la antifungice; asigurarea calității în izolare, identificare și testarea sensibilității la antifungice și validarea metodelor.

Participanții au subliniat necesitatea consolidării colaborării în cadrul supravegherii rezistenței antifungice a izolatelor invazive de Candida spp., evidențiind importanța intensificării eforturilor în prevenirea și limitarea dezvoltării fenomenului de rezistență la antimicrobiene și antifungice.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.