LR în RAM bacterii zoonotice
Laborator de Referință pentru testarea rezistenței la antimicrobiene a bacteriilor zoonotice și comensale de la animale de fermă și din alimente de origine animală
Laboratorul Microbiologic din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică este nominalizat Laborator de referință în cadrul sistemului de monitorizare a rezistenței la antimicrobiene a bacteriilor zoonotice și comensale prin ordinul MS nr.1253 din 29.12.2022.
Sunt supuse monitorizării și raportării RAM urmatoarele tulpini de agenți microbieni:
- Salmonella spp.
- Escherichia coli
- Campylobacter jejuni și Campylobacter coli (după caz)
Scopul
Coordonarea activităților privind controlul calității investigațiilor RAM în laboratoarele microbiologice a sectorului uman, sănătatea animală și siguranța alimentelor din cadrul rețelei.
- Misiunea
Stabilirea criteriilor și asigurarea condițiilor pentru funcționarea sistemului de monitorizarea RAM a bacteriilor zoonotice și comensale. Datele colectate în cadrul sistemului de monitorizare RAM a bacteriilor zoonotice și comensale asigură autoritățile centrale responsabile cu informații fiabile pentru elaborarea strategiilor și prevenirea dezvoltării fenomenului de rezistență antimicrobiană, argumentarea deciziilor și intervențiilor în domeniul consumului de antimicrobiene.
- Atribuțiile Laboratorului
Laboratorul național de referință asigură:
- Recepționarea tulpinilor de bacterii zoonotice și comensale suspecte la mecanisme de rezistență, incluse în sistemul de monitorizare RAM.
- Efectuarea investigațiilor de laborator de confirmare a tulpinilor de bacterii zoonotice și comensale suspecte la mecanisme de rezistență.
- Testarea sensibilității antimicrobiene a tulpinilor de bacterii prin metoda microdiluției în bulion.
- Furnizarea de date pentru monitorizarea RAM a bacteriilor zoonotice și comensale.
- Elaborarea ghidurilor, procedurilor privind monitorizarea RAM și instruirea continuă a specialiștilor din cadrul rețelei de laboratoare a sectorului uman, sănătatea animală și siguranța alimentelor.
Standardizarea metodelor de investigare și organizarea testelor de comparări interlaboratoare la nivel național și internațional a laboratoarelor din cadrul sistemului de monitorizare RAM.