Activitate desfășurată în teritoriu pentru promovarea măsurilor de prevenire a intoxicațiilor cu plumb

Activitate desfășurată în teritoriu pentru promovarea măsurilor de prevenire a intoxicațiilor cu plumb

În contextul desfășurării Săptămânii internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, la 25 octombrie curent, specialiștii din sediul central al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în colaborare cu cei din cadrul subdiviziunii teritoriale, Centrul de Sănătate Publică Hîncești, au organizat un eveniment amplu în cadrul căruia au informat elevii și profesorii IP Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din orașul Hîncești despre pericolul expunerii la plumb.

În acest context, au fost lansate discuții interactive despre sursele posibile de expunere, eventualele afecțiuni ce pot fi cauzate de acest metal toxic, precum și modalitățile de prevenire prin implicarea activă a populației. Specialiștii au venit cu mai multe materiale informative, prezentări și un video cu scop educativ. Elevii au fost atrași activ în discuții tematice și au expus propriile viziuni cum putem aplica măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu plumb.

Reiterăm că în perioada 20-26 octombrie, ANSP s-a alăturat campaniei Organizației Mondiale a Sănătății de desfășurate a Săptămânii internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb. Plumbul este unul dintre cele 10 substanțe chimice care prezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică și care necesită acțiuni din partea guvernelor pentru a proteja sănătatea lucrătorilor, copiilor și a femeilor de vârstă reproductivă.

ANSP menționează că expunerea la plumb poate avea consecințe grave și ireversibile asupra sănătății, îndeosebi asupra copilor. Conform raportului elaborat de UNICEF și Pure Earth, în anul 2020, s-a stabilit că aproximativ 1 din 3 copii are concentrații sporite de plumb în sânge, ceea ce subliniază actualitatea abordării acestui subiect. Ținând cont de cifrele enunțate, aceste activități de informare și promovare urmează a fi organizate periodic pentru a crește gradul de conștientizare a riscurilor cauzate de expunerea la plumb.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.