Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează populația să fie prudentă la consumul de ciuperci
Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă să desfășoare activități de comunicare pentru a responsabiliza populația și a informa privind măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci.
La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, apelați imediat numărul de urgență 112 și solicitați asistența medicală urgentă. Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, în special a formelor grave şi deceselor, este necesar de respectat următoarele reguli:
- consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;
- evitați să culegeți și să consumați ciupercile, chiar şi cele comestibile bine cunoscute din parcurile orăşeneşti, scuar, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti, deoarece acumulând substanţe toxice – devin necomestibile şi periculoase pentru sănătatea şi viaţa DVS;
- nu implicaţi în procesul de colectare a ciupercilor copiii;
- nu includeți în raţia alimentară a copiilor ciupercile, deoarece sistemul digestiv a copiilor mici nu este pregătit să digere aceste alimente;
- înainte de consum, ciupercile comestibile trebuie minuţios alese, spălate de mai multe ori sub un get de apă curgătoare. Apa după prima fierbere a ciupercilor să aruncă;
- nu se recomandă păstrarea bucatelor gata cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;
- ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minimum 30 min.);
- pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă, pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă;
- nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
ATENŢIE! Procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare în oţet, spălare sau curăţarea învelişului exterior, nu elimină sau reduce cantitatea de toxină conţinută de ciuperca otrăvitoare.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.