Ziua internațională a spălatului pe mâini – 15 octombrie 2024

În fiecare an, pe 15 octombrie marcăm Ziua internațională a spălatului pe mâini, eveniment ce servește drept o oportunitate de a proiecta, testa și replica modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun pentru a preveni bolile transmisibile și a salva vieți. Tema evenimentului din acest an reflectă o întrebare importantă: „De ce mâinile curate încă mai contează?”.

Deși s-au înregistrat progrese semnificative pentru conștientizarea importanței igienei mâinilor, menținerea și îmbunătățirea acestor comportamente rămân a fi esențiale pentru sănătatea publică și securitatea globală a sănătății. Pentru guverne, prioritizarea igienei mâinilor nu înseamnă doar prevenirea răspândirii bolilor de zi cu zi, dar este o acțiune strategică pentru a proteja populația împotriva focarelor de boli și a amenințărilor globale în creștere, cum ar fi rezistența la antimicrobiene.

Spălatul cu regularitate pe mâini cu săpun sau pe bază de alcool poate determina reducerea:

  • bolilor diareice acute cu 30%- 48%
  • absențelor școlare cu 29% – 57%
  • infecțiilor respiratorii acute cu 16%-21%
  • infecțiilor asociate asistenței medicale
  • răspândirii rezistenței antimicrobiene.
  • bolilor tropicale neglijate, etc

Pentru ca oamenii să poată practica igiena mâinilor, au nevoie de acces la facilități pentru igiena mâinilor care sunt amplasate convenabil și ușor de utilizat. Cu toate acestea, circa 2 miliarde de oameni, sau 1 din 4 persoane nu au acces la facilități de igienă de bază. În Regiunea Europeană, mai mult de 90% din populație are acces la un serviciu de igienă de bază – o instalare de spălare a mâinilor cu apă și săpun în gospodărie.

În Republica Moldova, 96% din gospodării au acces la instalații pentru igienă cu apă și săpun,  potrivit datelor programului mixt de monitorizare al UNICEF/OMS (JMP) privind apa, sanitația și igiena.

În cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), investițiile în infrastructură și instalații sanitare, protecția și restaurarea ecosistemelor de apă, precum și educația în igienă reprezintă pași esențiali pentru atingerea obiectivului ODD 6, care vizează asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi. Este necesar de unit eforturile între guvern, instituții, donatori, societatea civilă, cercetători, oameni de afaceri pentru promovarea igienei universale a mâinilor, prin:

  • îmbunătățirea accesului la surse durabile de aprovizionare cu apă și sanitație;
  • promovarea schimbării comportamentului referitor la igiena a mâinilor;
  • asigurarea cu produse de igienă la prețuri accesibile;
  • dezvoltarea infrastructurii politicilor de igienă a mâinilor din școli, instituții medicale, locuri de muncă, etc.
  • creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța igienei mâinilor, ca parte esențială a sănătății și dezvoltării durabile a societății.

Fie în spitale, școli sau la domiciliu, în viața de zi cu zi, practicarea spălării mâinilor cu săpun contribuie la rezultate mai bune în materie de sănătate și la o lume mai sigură pentru fiecare.

Vă îndemnăm să reflectați asupra propriului răspuns la această întrebare: „De ce mâinile curate încă mai contează pentru tine?”. Pentru noi, răspunsul constă în responsabilitatea colectivă de a proteja sănătatea publică, de a preveni infecțiile și de a promova bunăstarea.

 

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.