Informare privind un nou caz de infecție cu virusul West Nile

Informare privind un nou caz de infecție cu virusul West Nile

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre înregistrarea unui caz de infecție cu virusul West Nile, la o femeie în vârstă de 57 de ani. În timpul anchetei epidemiologice, specialiștii ANSP au stabilit că este un caz de import, femeia aflându-se în perioada 11-30 septembrie 2024, pe teritoriul Italiei, unde, de multiple ori a fost înțepată de țânțari. Primele semne de boală au apărut la data de 28 septembrie, când persoana se afla în Italia. Boala a debutat cu simptome tipice unei viroze sezoniere (febră, cefalee, slăbiciuni generale, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici), iar tratamentul primit de sine stătător nu a fost eficient. La revenire în țară a solicitat serviciul de urgență, fiind internată la IMSP SCBI ,,Toma Ciorbă”. Cu considerația anamnezei clinico-epidemiologice a fost indicat examenul la virusul WNV, rezultatul fiind pozitiv. În prezent, persoana primește îngrijiri medicale în condiții de staționar. Menționăm că pe parcursul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de import cu virusul West Nile.

Conform ultimelor date furnizate de ECDC (Centrul European de Control al Bolilor), de la începutul anului 2024 și până la data de 2 octombrie 2024, 18 țări din Europa au raportat cazuri umane de infecție cu virusul West Nile: Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Kosovo*, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Turcia.

În România, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 02.10.2024 s-au înregistrat 76 de cazuri, dintre care 68 confirmate și opt cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Din acestea, în 10 cazuri au fost înregistrate decese.

Important de reținut că virusul se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat dar nu şi de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă.

Mai frecvent virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept. Majoritatea (80%) cazurilor umane se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele recomandări în scopul protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:

  • Evitarea expunerii la țânțari, purtând haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantalonilor lungi și șosetelor înalte, mai ales după lăsarea serii;
  • Utilizarea substanțelor repelente (care resping țânțarii) împotriva țânțarilor;
  • Utilizarea substanțelor insecticide în locuință/în jurul locuinței;
  • Montarea plaselor antimoschit la geamuri/uși;
  • Desecarea bălților de apă din preajma gospodăriei;
  • Înlăturarea condiţiilor de dezvoltare a țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer ş.a.).

Deosebit de importantă este respectarea regulilor de protecție contra înțepăturilor de țânțari de către persoanele ce efectuează călătorii în zonele endemice cu risc înalt de molipsire.

La apariția semnelor specifice acestei infecții, vă îndemnăm să solicitați de urgență consultația medicului.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.