ANSP desfășoară Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci
”Alegeți ciupercile responsabil. Evitați intoxicațiile” este genericul Săptămânii naționale de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, desfășurată în perioada 7 – 13 octombrie, de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în scopul creșterii nivelului de informare și conștientizare privind riscurile pentru sănătate și măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci. Specialiștii vor comunica despre importanța alegerii responsabile a ciupercilor pentru consum, măsurile de prevenire a intoxicațiilor, precum și acordarea primului ajutor în caz de intoxicație, etc.
De la începutul anului 2024, au fost înregistrate 89 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 137 de persoane, dintre care 17 copii până la 17 ani. Majoritatea cazurilor au fost determinate de consumul ciupercilor culese de sine stătător din grădinile proprii, livezi, păduri, sau achiziționate de la comercianții neautorizați, de pe marginea șoselelor din preajma pădurilor și preparate în condiții casnice. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în mun. Chișinău, raioanele Orhei, Strășeni, Ungheni, Călărași, Telenești, Sîngerei.
Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciuperci, de cantitatea consumată și chiar de vârstă, copiii, bătrânii și persoanele cu boli cronice fiind cei mai vulnerabili. Intoxicații grave înregistrate de instituțiile medicale din Moldova au avut loc în urma consumării în alimentație a unor specii de ciuperci larg răspândite, care se confundă deseori cu cele comestibile.
Important de reţinut, că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi administrarea unui tratament optim pot salva viaţa bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid după consumul ciupercilor, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diareea, transpiraţie excesivă. După 6 ore, bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore, pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot contribui la deces. Există unele ciuperci care devin toxice consumate în combinaţie cu alcool.
La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, apelați imediat numărul de urgență 112 și solicitați asistența medicală urgentă.
Până la sosirea echipei medicale asigurați-vă ca persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) de temperatura camerei. Nu se recomandă apă caldă sau sărată. De asemenea, se recomandă provocarea vomei pentru a elibera conținutul stomacului până apele vomitive devin limpezi.
Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, în special a formelor grave şi deceselor, este necesar de respectat următoarele reguli:
- consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;
- evitați să culegeți și să consumați ciupercile, chiar şi cele comestibile bine cunoscute din parcurile orăşeneşti, scuar, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti, deoarece acumulând substanţe toxice – devin necomestibile şi periculoase pentru sănătatea şi viaţa DVS;
- nu implicaţi în procesul de colectare a ciupercilor copiii;
- nu includeți în raţia alimentară a copiilor ciupercile, deoarece sistemul digestiv a copiilor mici nu este pregătit să digere aceste alimente;
- înainte de consum, ciupercile comestibile trebuie minuţios alese, spălate de mai multe ori sub un get de apă curgătoare. Apa după prima fierbere a ciupercilor să aruncă;
- nu se recomandă păstrarea bucatelor gata cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;
- ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minimum 30 min.);
- pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă, pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă;
- nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
Aveți grijă de copii! Este important să preveniți situațiile, în care un copil ar putea mânca o ciupercă crudă. Pentru a face acest lucru, înainte de plimbare, trebuie să inspectați locul, în care va merge copilul. De asemenea, trebuie să fie permanent inspectate de administrație teritoriile creșelor și grădinițelor, școlilor și altor instituții pentru copii. În plus, trebuie să monitorizați îndeaproape copiii în timp ce mergeți la plimbare, în special în parcuri, piețe, locuri de joacă și în pădure.
ATENŢIE! Procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare în oţet, spălare sau curăţarea învelişului exterior, nu elimină sau reduce cantitatea de toxină conţinută de ciuperca otrăvitoare.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.