„Sănătatea ta contează, renunță la alcool!” este tema Zilei naționale fără alcool

„Sănătatea ta contează, renunță la alcool!” este tema Zilei naționale fără alcool

Organizația Mondială  a Sănătății (OMS) consideră consumul de alcool ca fiind a treia cauză de boală și moarte prematură la nivel global, ce condiționează apariția a peste 200 de boli, cum ar fi: tulburări neuropsihice, boli cardiovasculare, ciroza hepatică, anumite tipuri de cancer, accidente, traume, etc. Tema din acest an, „Sănătatea ta contează, renunță la alcool!”, subliniază mesajul principal, ca orice persoană poate să influențeze asupra sănătății și bunăstării, făcând alegerea conștientă. Riscurile și daunele generate de consumul de alcool au fost evaluate sistematic și, cu certitudine, menționăm că alcoolul nu are efect protector sau benefic pentru sănătate și orice cantitate de alcool consumată presupune anumite riscuri pentru viață și sănătate.

Alcoolul, așa cum este clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, este o substanță toxică, psihoactivă, care produce dependență și este un cancerigen din grupa 1, legat cauzal de șapte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de esofag, ficat, colorectal și de sân. Riscul de a dezvolta cancer crește substanțial, cu cât se consumă mai mult alcool. Cu toate acestea, ultimele date disponibile indică faptul, că jumătate din toate cancerele atribuibile alcoolului din Regiunea Europeană a OMS sunt cauzate de un consum „ușor” și „moderat” de alcool (mai puțin de 1,5 litri de vin sau mai puțin de 3,5 litri de bere, sau mai puțin de 450 de mililitri. de băuturi spirtoase pe săptămână).

La nivel global, aproximativ 3 milioane de decese anual sunt atribuite consumului de alcool, reprezentând 5,3% din totalul deceselor. Alcoolul este un factor principal de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditate în rândul persoanelor cu vârsta între 15 și 49 de ani, având o pondere de 10% din toate decesele din această grupă de vârstă.

Regiunea cu cel mai mare nivel de consum din lume este Uniunea Europeană, unde mai mult de o cincime din populația cu vârsta peste 15 ani, raportează un consum sporadic de alcool în cantități mari: cinci sau mai multe porții standard de alcool (sau 60 de grame de alcool).

Republica Moldova, conform raportului global privind alcoolul și sănătatea, 2019, se menține printre țările cu cel mai înalt consum mediu de alcool pur per persoană adultă (cu vârsta de 15 +ani) – de 12,9 litri (bărbați 20,6 litri; femei 5,9 litri), Potrivit studiului privind prevalența factorilor de risc ai bolilor netransmisibile (STEPS, 2021), 63,2% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani au consumat alcool în ultimele 30 de zile înaintea studiului. Dintre aceștia, 73,1% sunt bărbați și 53,2% femei. Totodată, 13,8% dintre ei (24,3% bărbați și 3,1% femei) au consumat alcool în exces (definit ca 6 sau mai multe băuturi la o ocazie), cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

Nu există o cantitate sigură a consumului de alcool: riscurile încep de la prima picătură consumată. Impactul dăunător al alcoolului începe chiar din perioada prenatală și durează pe parcursul întregii vieți.

Tinerii sunt afectați în mod disproporționat de alcool în comparație cu persoanele mai în vârstă, iar 13,5% din toate decesele în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani sunt atribuite consumului de alcool. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relația sa cu alcoolismul cronic, cu abstinența de scurtă durată și cu prezența unor consecințe severe asupra stării de sănătate și vieții sociale.

Reducerea cu 5% a consumului  nociv de alcool în rândul persoanelor de vârstă 15+ ani către anul 2027 este ținta națională de prevenire și control a bolilor netransmisibile prioritare. Doar acționând împreună, putem reduce efectele negative ale alcoolului asupra sănătății și societății.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.