FOLOSEȘTE-ȚI INIMA PENTRU ACȚIUNE!

FOLOSEȘTE-ȚI INIMA PENTRU ACȚIUNE!

,,Folosește-ți inima pentru acțiuneeste genericul, din anul curent, al Zilei mondiale a inimii, marcată la 29 septembrie. Campania din anul curent este dedicată motivării fiecărei țări să dezvolte și să susțină planuri naționale de acțiune pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza numărul unu din lume de invaliditate și decese premature, provocând anual peste 20,5 milioane de decese la nivel global. BCV este un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge, ce includ: bolile coronariene, bolile cerebro-vasculare, bolile reumatice ale inimii și alte afecțiuni. Cea mai răspândită BCV este hipertensiunea arterială.

În Regiunea Europeană a OMS, BCV reprezintă circa 42,5% din totalul cazurilor de decese înregistrate anual, ceea ce înseamnă peste 10 mii de decese în fiecare zi.

Atacurile de cord și accidentul vascular cerebral fac peste 85% din decesele cauzate de BCV, iar a treia parte dintre acestea se întâmplă prematur, adică până la 70 de ani. Peste 75% dintre decesele cauzate de BCV se întâmplă în țările cu venituri mici și medii, din care face parte și țara noastră.

În Republica Moldova, pe parcursul a două decenii, bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și dețin circa 57% din totalul deceselor cauzate de bolile netransmisibile. De asemenea, indicatorii morbidității prin bolile aparatului circulator se mențin la un nivel stabil înalt în ierarhia bolilor netransmisibile. Incidența prin BCV, în anul 2023, a constituit 206,5 cazuri la 10 mii locuitori, fiind în creștere, comparativ cu anul 2022 (200,5 cazuri la 10 mii), iar prevalența a constituit 2080,9 cazuri la 10 mii locuitori, în comparație cu 2991,4 cazuri la 10 mii locuitori, în anul 2022.

Cauzele dezvoltării bolilor cardiovasculare sunt asociate cu un șir de factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, dar și cu factori de risc fiziologici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, alături de factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârsta, sexul și predispoziția genetică.

Măsurile de prevenire și control al bolilor cardiovasculare:

  • Reducerea cantității de sare, zahăr și grăsimi din alimentația zilnică, renunțarea la orice tip de produse din tutun, activitatea fizică sistematică și evitarea consumului de alcool – sunt intervențiile principale pentru reducerea riscului BCV.
  • Implementarea politicilor pentru crearea mediilor favorabile alegerilor sănătoase, disponibile la prețuri accesibile – sunt măsuri importante pentru motivarea oamenilor să adopte și să susțină comportamente sănătoase.
  • Identificarea persoanelor cu risc sporit de BCV, creșterea accesului la medicamente și la tehnologiile de bază în toate unitățile de asistență medicală primară, asigurarea pacienților cu tratament adecvat și consiliere necesară – sunt acțiuni esențiale pentru reducerea mortalității premature și control BCV.

 

 

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.