Vizita echipei MediPIET la Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Vizita echipei MediPIET la Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Reprezentații echipei MediPIET a ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor), Barbora Kinross și Pawel Stefanoff, au efectuat, în perioada 15-16 mai 2024, o vizită de lucru la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), în scopul evaluării capacităților instituției de a funcționa în continuare ca un centru de formare pentru bursierii MediPIET (program care se desfășoară începând cu anul 2015).

La întrevedere au participat: secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv, consultantul principal, Direcția politici în domeniul sănătății publice și urgențe în sănătate publică, Ministerul Sănătăți, Mihaela Popa, directorul adjunct al ANSP, Veaceslav Guțu, reprezentanta Punctului Focal Național MediPIET, Alina Druc, specialiști ai ANSP și din cadrul Departamentului Medicină Preventivă a USMF ”Nicolae Testemițanu”, Diana Spătaru. Discuțiile s-au concentrat pe importanța programului MediPIET, structura curriculumului MediPIET, precum și pe rolul și responsabilitățile coordonatorilor științifici, supervizorilor și bursierilor în cadrul instruirilor.

Programul MediPIET (The Mediterranean and Black Sea field epidemiology training programme) își propune consolidarea unei forțe de muncă eficiente, cu competențele necesare în epidemiologia de intervenție, pentru a îndeplini funcții esențiale în domeniul sănătății publice, în vederea prevenirii și controlului provocărilor legate de bolile transmisibile la nivel național și internațional. Acesta este un program complex de studii în domeniul sănătății publice și epidemiologiei la nivel european, iar primii absolvenți din țară sunt medicii epidemiologi Dumitru Capmari, Alexei Ceban și Alina Druc. În prezent, sunt în curs de desfășurare studiile beneficiarilor de burse Veaceslav Guțu, Nadejda Morărescu și Tatiana Sârbu.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.