38 de ani de la cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității – Accidentul Nuclear de la Cernobîl

38 de ani de la cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității – Accidentul Nuclear de la Cernobîl

La 26 aprilie, se împlinesc 38 de ani de la tragicul accident de la Centrala atomo-electrică (CAE) de la Cernobîl, numit de Organizația Națiunilor Unite ca: „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității”, consecințele fiind resimțite și astăzi.

În noaptea de 26 aprilie 1986, la orele 01:23 reactorul nr.4 a explodat, demolând clădirea reactorului, iar cantități mari de radiații au fost eliberate în atmosferă.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a declanșat eliberarea unor cantități substanțiale de radioactivitate în atmosferă, sub formă de radioizotopi gazoși, cauzând poluarea radioactivă a teritoriului, afectarea stării de sănătate a lucrătorilor centralei nucleare, a participanților la diminuarea consecințelor accidentului, precum și a populației generale.

Se estimează că nivelul de radiație a fost de circa 200 de ori mai mare, decât cel eliberat de bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima.

Pe teritoriul Republicii Moldova, fondul de expoziție gama în primele zile după accident a fost evaluat la circa 60 µR/h, iar în unele regiuni din nordul țării ─ de 100 µR/h (valorile alarmante fiind considerate de la 25 µR/h).

Aproape 3500 de persoane din Republica Moldova au participat atunci la lichidarea consecinţelor catastrofei, iar mulţi dintre ei au decedat din cauza radiaţiilor. Efectele expunerii la radiațiile ionizante asupra sănătății persoanelor care au participat la lichidarea accidentului, descendenților acestora, precum și a populației generale, reprezintă un impact experimental ce va dura în timp.

Medicina contemporană enumeră un numeroase de lucrări științifice orientate asupra diminuării și înlăturării consecințelor acțiunii radiațiilor ionizante asupra poluării radioactive a teritoriului și afectarea stării de sănătate a celor vizați, nu numai prin evidențierea indicatorilor de morbiditate/mortalitate, dar și prin urmărirea în dinamică a evoluției acestora cu elaborarea standardelor de sănătate eficiente de diminuare a riscului în cauză și stabilirea mecanismelor de acțiune a radiațiilor ionizante asupra organismului uman.

Studiile efectuate au stabilit unele particularități ale influenței radiațiilor în timp asupra stării sănătății expușilor, stabilindu-se specificul mecanismelor de dezvoltare a maladiilor oncologice, formarea reacției imunologice, formarea efectelor genetice, efectelor cerebrale și sanguine, inclusiv la copii, care au contrubuit la elaborarea tehnologiilor noi de biodozimetrie și implementarea acestora în cadrul Laboratorului de biodozimetrie al ANSP.

 

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.