SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE Programează-te aici>>>
AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ RECOMANDĂ CETĂȚENILOR SĂ RESPECTE MĂSURILE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII INFECȚIEI COVID-19

Săptămâna Europeană a Mobilității: sănătatea nu poate fi menținută fără mișcare!

Săptămâna Europeană a Mobilității: sănătatea nu poate fi menținută fără mișcare!

În perioada 16-22 septembrie 2022, marcăm Săptămâna Europeană a Mobilității, o campanie de sensibilizare pentru mobilitatea urbană durabilă care promovează schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții inteligente de transport. Evenimentul va culmina cu acțiunea devenită deja populară ,,Ziua fără automobil”. După ce în 2021 s-a pus un accent puternic pe aspectele legate de sănătate ale mobilității urbane, tema din acest an, „Conexiuni mai bune”, marchează obiectivul Săptămânii Europene a Mobilității de a aduce oamenii împreună. Tema a fost aleasă pentru a reflecta dorința persoanelor din întreaga Europă de a se reconecta după mai multe luni de izolare, restricții și limitări.

Cei cinci piloni ai „Conexiunii mai bune” sunt: oamenii, locurile, planificarea, politicile, pachetele (coletele fizice și provocările logistice tot mai mari de a le livra într-un mod ecologic, precum  și  pachetele de informații digitale).

Impactul negativ al poluării aerului asupra sănătății este susținut de studiile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care estimează că, anual, în jur de 376 mii de decese premature în Uniunea Europeană sunt cauzate direct de poluarea aerului cu microparticule. În ultimii 30 de ani, numărul deceselor legate de poluare a fost redus în jumătate, grație mai multor acțiuni, inclusiv și decarbonizării și electrificării transportului, promovării ciclismului și mersului pe jos. Săptămâna Europeană a Mobilității este parte a acestui proces, care completează, de asemenea, mai multe inițiative specifice din UE.

Strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă a Comisiei Europene prezintă 82 de inițiative specifice care urmează să fie realizate în următorii patru ani, ca o primă etapă către obiectivul general de neutralitate climatică până în 2050.

Având în vedere că transportul este al doilea cel mai mare sector poluant din Europa, iar emisiile de poluanți proveniți din transportul intern din UE au crescut cu 0,8% între 2018 și 2019, trebuie depuse eforturi semnificative pentru a atinge obiectivul european privind emisiile nete zero de gaze cu efect de seră până în 2050, așa cum prevede Pactul verde European al Comisiei Europene.

Pentru a sprijini inițiativa mobilității urbane, Comisia Europeană a elaborat Planul de Acțiune în domeniul mobilității care își propune două obiective strategice:

  1. Eliminarea treptată din orașe (până în anul 2050) a autoturismelor care folosesc carburanți convenționali;
  2. Tranziția spre o logistică cu zero emisii în marile centre urbane până în anul 2030.

În tradiția durabilă de promovare a mișcării active, ca parte a Agendei europene a mobilității, sănătatea fizică este un nucleu important al mobilității urbane durabile, la fel ca minimizarea efectelor negative legate de trafic, cum ar fi emisiile de poluanți proveniți din transport.

Republica Moldova s-a alăturat Declarației de la Viena din 2021 privind Transportul, Sănătatea și Mediul în Regiunea Europeană, prin care a fost aprobat Master-Planul European pentru ciclism și face eforturi pentru o abordare modernă a normelor și standardelor de implementare și modernizare a infrastructurii destinate ciclismului, precum informarea și promovarea avantajelor unui transport public calitativ și accesibil, ciclismului și a altor forme de mobilitate sustenabilă. O infrastructură urbană modernă nu poate fi asigurată fără benzi pentru cicliști. Săptămâna curentă Guvernul a aprobat noi reguli privind reglementarea circulației trotinetelor electrice, care vor întra în vigoare peste o lună. Aceste reguli sunt necesare pentru o mai bună siguranță a utilizatorilor, având în vedere că numărul acestora este în creștere.

Săptămâna Europeană a Mobilității joacă un rol important în încurajarea oamenilor, instituțiilor de învățământ, companiilor și ONG-urilor, orașelor și comunităților de a promova mobilitatea urbană durabilă.

Instituțiile, companiile, ONG-urile, autoritățile publice ale orașelor sunt invitate să se alăture Săptămânii Europene a Mobilității pentru a contribui la crearea unui mediu urban favorabil sănătății populației.