Măsuri mai ferme pentru protejarea sănătății publice și alinierea la legislația UE în controlul tutunului
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la 29 mai 2025 în lectură finală Legea pentru modificarea și completarea cadrului normativ privind controlul tutunului, parte a unui pachet legislativ elaborat de Ministerul Sănătății în colaborare cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Noile prevederi ale legii extind protecția cetățenilor împotriva expunerii la fumul de tutun și emisiile produselor cu nicotină în spații publice deschise precum terenuri de sport, piscine, parcuri acvatice, grădini zoologice, plaje și pasajele pietonale subterane. De asemenea, protecția se extinde pe o rază de 10 metri de la punctele de acces în clădirile publice, în instituțiile sociale, culturale și sportive, precum și la prestatorii de servicii publice și de gospodărie comunală.
Pentru a preveni inițierea consumului în rândul tinerilor, pachetul legislativ interzice pliculețele cu nicotină, inclusiv cele sintetice pentru uz oral și reglementează notificarea și siguranța țigaretelor electronice. Legea stabilește cerințe de siguranță pentru flacoanele de reumplere a țigărilor electronice, menite să împiedice accesul copiilor la lichidele cu nicotină și să reducă riscul expunerii la substanțe toxice.
De asemenea, pentru a asigura o aplicare clară și uniformă a interdicțiilor, a fost introdus un nou semn unic de interzicere a fumatului, care acoperă toate tipurile de produse – de la țigarete convenționale la cele electronice, narghilea și produse din tutun încălzit.
În plus, legea introduce măsuri pentru consolidarea protecției minorilor în mediul audiovizual, prin interzicerea prezentării produselor din tutun și a scenelor de consum în emisiuni TV, jocuri video și conținut destinat publicului tânăr. Sancțiunile pentru vânzarea produselor din tutun minorilor sunt înăsprite, iar lucrătorilor medicali le este interzis să accepte contribuții din partea industriei tutunului sau să promoveze produse considerate alternative mai sigure.
Totodată, vor fi înăsprite amenzile pentru admiterea fumatului în locuri interzise. Amenzi mai dure vor fi aplicate și persoanelor care vor comercializa produse din tutun în locuri interzise sau minorilor, în special în cazul constatării repetate a contravențiilor.
Acest pachet legislativ vine ca răspuns la creșterea alarmantă a consumului de produse din tutun și nicotină, în deosebi în rândul adolescenților și aliniază legislația națională la legislația Uniunii Europene și la Convenția Cadru a OMS privind controlul tutunului.
Prevederile principale ale Legii vor intra în vigoare peste 12 luni de la publicare.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.
