Luna iunie este dedicată conștientizării riscului pentru sănătate, cauzat de buruiana ambrozia

Pentru al doilea an consecutiv, în luna iunie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică organizează acțiuni de informare și conștientizare a riscului pentru sanătate cauzat de buruiana ambrozia. Menționăm că, în ultimii ani, alergia la ambrozie a devenit o importantă problemă de sănătate la nivel global, atât din cauza agresivității cu care se manifestă, cât și a numărului în creștere de persoane care suferă de acest tip de alergie.
Ambrosia artemisiifolia (ambrozie comună) este o buruiană invazivă cu extindere rapidă în multe țări europene, reprezentând un pericol important pentru mediu și sănătate.
Anual, circa 40% dintre persoane din peste 30 de țări europene sunt afectate de alergii la polenul ambroziei. În a.2024, peste 23,2 milioane de europeni au fost afectați de alergie la ambrozie.
În Republlica Moldova, anual, se atestă o creștere a cazurilor de rinite alergice, cauzate de vegetație, inclusiv de polenul ambroziei: de la 8,6 cazuri la 10 mii de locuitori, în a. 2019, la 13,9 cazuri la 10 mii locuitori, în a.2023.
Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile climatice, până spre sfârșitul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase. Iată de ce luna iunie este critică pentru controlul vegetativ al plantei. Dacă ambrozia este eliminată acum, nu va mai produce polen în perioada august – septembrie.
În țara noastră, ambrozia este răspândită în majoritatea raioanelor și crește spontan pe terenurile agricole, în grădinile gospodăriilor individuale, în culturile cerealiere și de floarea-soarelui, pe şantierele în construcţii, pe terenurile prost întreţinute, etc.
Simptomatologia este violentă, cu o imagine clinică complexă, care depăşeşte în intensitate alergiile obişnuite la polen. Principalele simptome includ:
- afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, prurit în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
- accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
- afectarea pielii cu mâncărime şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochilor;
- șocul anafilactic – cea mai severă formă de reacție alergică.
Pentru a diminua din gravitatea simptomelor, urmați sfaturile:
- Reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10.00 și 15.00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
- Faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară;
- Țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
- Luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
- Spălați regulat animalele de companie pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
- Spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
- Purtați ochelari de soare pentru a împiedica un contact prelungit al polenului cu zona ochilor;
- Utilizați aparate de aer condiționat cu filtre;
- Evitați uscarea hainelor afară. Particulele de polen se pot prinde de ele;
- Implicați-vă activ în nimicirea ambroziei până la înflorire, etc.
Îndemnăm autoritățile, societatea civilă, sectorul privat, populația să ne unim eforturile întru realizarea măsurilor de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii în spațiile publice, pe teritoriile adiacente a instituțiilor de stat și celor private, în sectoarele particulare, etc. Metodele de combatere sunt:
- Mecanice – (discuire, cosire, smulgerea manuală). Se impune tăierea cât mai joasă a plantei (de la suprafaţa solului) de 4-5 ori în perioada de vegetaţie, pentru prevenirea formării noilor inflorescenţe, până la eradicarea totală a buruienii.
- Chimice – aplicarea erbicidelor (utilizarea produselor de uz fitosanitar omologate şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor).
Important! Lucrările de aplicare a erbicidelor se efectuează în coordonare cu specialiştii Direcţiilor raionale pentru agricultură şi alimentaţie şi/sau cu specialiştii subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.
NB: Pentru neîndeplinirea de către persoanele responsabile de gestionarea terenurilor a măsurilor de combatere a buruenii ambrozia, aceștia sunt sancționați, conform art. 117 şi art.189 din Codul Contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008.
Să fim vigilenți și să contribuim împreună la crearea și menținerea unui mediu sănătos de viață, fără alergii și riscuri pentru sănătate!
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.
