SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE Programează-te aici>>>
AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ RECOMANDĂ CETĂȚENILOR SĂ RESPECTE MĂSURILE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII INFECȚIEI COVID-19

Laboratorul ANSP a realizat o nouă reacție de secvențiere

Laboratorul ANSP a realizat o nouă reacție de secvențiere

În scopul monitorizării eficiente a circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova, Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a realizat o nouă reacție de secvențiere a 16 probe preselectate din 219 confirmate prin tehnici de biologie molecular-genetică (PCR).

În reacția de secvențiere, pentru confirmarea cazurilor de COVID-19 cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), au fost depistate 16 cazuri determinate exclusiv de varianta Omicron. Probele au fost selectate în perioada 29.08.2022-12.09.2022.

Din acestea, 7 probe sunt determinate de tulpina Omicron, sublineag BA.5.2, circulantă frecvent în SUA (18%) , Marea Britanie (13%), dar pentru prima dată întâlnită în Africa de Sud. De asemenea, 3 probe sunt determinate de tulpina Omicron, sublineag BA.5.2.1, circulantă în SUA (39%). Celelalte cazuri sunt determinate de alte modificații ale tulpinii Omicron (BA.2, BF.5, BF.7, BA.5.1, BA.4.6).

Probele provin din diferite teritorii administrative, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Briceni, Cahul, Căușeni, Cimișlia, Dondușeni, Dubăsari, Comrat, Nisporeni, Orhei.

Recomandăm în continuare cetățenilor să se vaccineze, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19. Toate vaccinurile sunt eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului.

Rezultatele datelor de secvențiere sunt integrate în sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.