SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE Programează-te aici>>>
AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ RECOMANDĂ CETĂȚENILOR SĂ RESPECTE MĂSURILE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII INFECȚIEI COVID-19

Informare privind cazul de malarie, soldat cu deces, înregistrat la un cetățean ucrainean refugiat în Republica Moldova

Informare privind cazul de malarie, soldat cu deces, înregistrat la un cetățean ucrainean refugiat în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre înregistrarea unui caz de malarie tropică, soldat cu deces, la un cetățean ucrainean, refugiat în Republica Moldova.

Bărbatul, angajat la Flota Maritimă din Odessa (Ucraina) în calitate de marinar, s-a aflat în Africa de Vest (regiune endemică pentru malarie) în perioada 21.02.2022 — 29.06.2022. În rezultatul anchetării epidemiologice, s-a constatat că pe data de 29.06.2022 bolnavul a revenit în Republica Moldova, iar în perioada aflării în Africa nu a administrat tratament specific antimalaric.

Primele semne clinice au apărut la data 12.07.2022 manifestate prin febră 38,0C, cefalee, dureri în gât, slăbiciuni generale. La 16.07.2022, starea bolnavului s-a agravat şi a fost internat cu diagnosticul ,,Pneumonie comunitară pe stînga, evoluţie medie”, cu febra 37,40 C, cefalee, vertij, slăbiciuni, inapetenţă, tuse. La data de 18.07.2022 pacientul a fost diagnosticat cu malarie tropică și în aceiași zi a decedat.

Republica Moldova, pe parcursul mai multor decenii, este o țară liberă de malarie autohtonă, toate cazurile de boală înregistrate au fost de import. Pe parcursul ultimilor ani (2019-2021), s-au înregistrat 7 cazuri de îmbolnăvire (2019-3 cazuri, 2020-2 cazuri, 2021-2 cazuri), toate fiind cu statut de import.

Malaria, boală provocată de plasmodiul malaric și transmisă prin mușcătura țânțarului Anopheles, care poate fi prevenită şi tratată, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății şi bunăstării oamenilor din întreaga lume.

Aşezarea geografică şi condiţiile climaterice (clima temperată, prezența țânțarilor din genul Anopheles, migrația persoanelor în zonele endemice) situează Republica Moldova în rândul ţărilor cu risc sporit pentru infectarea cu malarie.

Este important să rețineți că:

— Malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;

— Dacă planificați călătoria spre o zonă endemică prin malarie, este necesară administrarea tratamentului profilactic;

— Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia;

— Boala poate fi prevenită şi tratată;

— În cazul suspectării primelor simptome ale bolii, precum frisoane, febră, dureri de cap la 10-15 zile de la sosirea într-o țară endemică, apelați imediat după asistența medicală urgentă.