Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat – „Diabetul – Protejează-ți Familia”

Pe 14 noiembrie 2019, Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat este marcată cu genericul „Diabetul – Protejează-ți Familia” – drept răspuns la creșterea amenințătoare a poverii diabetului zaharat pentru sănătatea populației. Cu această ocazie, lucrătorii medicali și reprezentanții societății civile  se adresează populație cu  îndemnul: Ai grijă, protejează-ți familia de diabet. Acțiunile simple pot reduce riscurile!”.

Obiectivele evenimentelor mondiale și naționale din acest an sunt axate pe/la:

  • creșterea conștientizării de către populație a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei;
  • promovarea rolului familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea persoanelor care suferă de diabet zaharat;
  • îndemnarea membrilor familiilor cu persoane care suferă de diabet zaharat să afle mai multe despre semnele de alertă/avertizare și riscurile diabetului zaharat de tip 2.

Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea  familiei prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice în comun. De asemenea, în cazul în care un membru al familiei suferă de diabet zaharat, ceilalți se vor interesa despre riscurile, semnele de avertizare, complicațiile și pașii ce se impun de întreprins pentru a preveni apariția diabetului.

Diabetul zaharat de tip 1 și tip 2 este o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.

Diabetul zaharat înseamnă un risc sporit pentru incapacitate fizică de muncă şi letalitate precoce a populației apte de muncă.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane suferea de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor acestei boli, mortalitatea populației prin diabet zaharat constituia 11,8 cazuri la 100 mii de locuitori.

De Ziua Mondială a Diabetului, autoritățile din domeniul sănătății în comun cu autoritățile organelor administrației publice locale, cu suportul Proiectului Viață Sănătoasă desfășoară mai multe evenimente comunitare de promovare a sănătății, inclusiv în Peresecina, r-l Orhei, unde vor fi desfășurate activități de screening (măsurarea glicemiei în sânge, calcularea indicelui masei corporale (IMC), măsurarea circumferinței abdominale etc.), consilierea pacienților cu risc sporit de diabet zaharat tip 2, examinarea și consilierea pacienților cu diabet zaharat (examinarea piciorului diabetic și măsurarea tensiunii intraoculare), diseminarea materialelor informative tematice, cu accent pe implicarea familiei în activitățile de promovare a sănătății, combatere și control a diabetului zaharat.

De asemenea, activități similare vor fi organizate și în Albota de Sus, Boșcana, Talmaza, Ermoclia, Trinca, Cișmekioi, Ohrincea și Susleni – localități  din  raioanele-țintă ale Proiectului Viață Sănătoasă.

Notă: Acțiunile de promovare a sănătății desfășurate în cadrul proiectului Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile sunt finanțate de Biroul de cooperare al Elveției și  realizate de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică, Elveția fiind cel mai mare donator bilateral  de granturi  în sectorul de Sănătate al Republicii Moldova.

 

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022574580

  • În perioada 01.01– 16.12.2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă, 40 au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019. Au fost confirmate alte 2 cazuri de rujeolă înregistrate la copiii contacți cu cazul recent confirmat din Chișinău. Alte 2 cazuri suspecte la rujeola au fost înregistrate în Chișinău, la o persoană, în vârstă de 32 ani şi respectiv, la un copil cu vârsta de 1 an, nevaccinat. Cazurile se află în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–58 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–2 cazuri, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz, Glodeni – 1 caz și Dondușeni – 1 caz. Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă.  VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.