Ziua Mondială a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) – „Toți împreună pentru a stopa boala pulmonară obstructivă cronică”

În data de 20 noiembrie 2019 este marcată Ziua Mondială a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC), scopul căreia este de a sensibiliza populația cu privire la această maladie și de a îmbunătăți îngrijirea BPOC în întreaga lume.

Activitățile Zilei Mondiale a BPOC sunt organizate în fiecare țară de către profesioniștii din domeniul sănătății, educatori și membri ai publicului care doresc să contribuie la reducerea sarcinii BPOC. În 2019, tema pentru a marca această zi este: ”Toți împreună pentru a stopa boala pulmonară obstructivă cronică”.

BPOC este o boală care se caracterizează prin simptome respiratorii persistente și limitarea fluxului de aer, cauzată de anomaliile căilor respiratorii și/sau alveolare, de obicei, după expunerea semnificativă la particule sau gaze nocive.

Principalul factor de risc pentru BPOC, din categoria celor modificabili, este fumatul, dar pot contribui și alte expuneri la factorii mediului, cum ar fi expunerea la combustibil, la biomasă, dar și poluarea aerului. Pe lângă aceștia, la dezvoltarea BPOC contribuie și factori nemodificabili, cum ar fi anomaliile genetice, dezvoltarea anormală a plămânilor și îmbătrânirea accelerată.

În prezent, această maladie este a patra cauză principală de deces în lume și se estimează a fi a 3-a cauză principală de deces până în 2020. La nivel global, se estimează că 3,17 milioane de decese, sau 5% din toate decesele la nivel global din acel an, au fost cauzate de BPOC în 2015. Pe lângă aceasta, peste 90% din decesele prin BPOC au loc în țările cu venituri mici și mijlocii.

BPOC reprezintă o provocare importantă pentru sănătatea publică, care este prevenibilă și tratabilă. Cea mai eficientă intervenție este renunțarea la fumat. Renunțarea la acest obicei poate să ajute la prevenirea lezării plămânilor, înainte ca fumatul să înceapă să cauzeze apariția unor simptome neplăcute. De asemenea, este eficientă și limitarea expunerii profesionale la substanțe chimice și praf prin folosirea unui echipament special care protejează căile respiratorii.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

  • În perioada 01.01– 16.12.2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă, 40 au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019. Au fost confirmate alte 2 cazuri de rujeolă înregistrate la copiii contacți cu cazul recent confirmat din Chișinău. Alte 2 cazuri suspecte la rujeola au fost înregistrate în Chișinău, la o persoană, în vârstă de 32 ani şi respectiv, la un copil cu vârsta de 1 an, nevaccinat. Cazurile se află în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–58 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–2 cazuri, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz, Glodeni – 1 caz și Dondușeni – 1 caz. Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă.  VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.