Specialistul ANSP, Octavian Sajin, doctor în științe medicale, apreciat cu Diplomă de Onoare din partea Guvernului

Cu ocazia organizării și desfășurării festivităților consacrate Zilei Științei în Republica Moldova, marcată anual la 10 noiembrie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decernat Diplome de Onoare din partea Guvernului  cercetătorilor și savanților pentru activitate remarcabilă, merite deosebite în dezvoltarea cercetării, promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan internațional.

În acest context, cu Diplomă de Onoare din partea Guvernului Republicii Moldova a fost apreciat dl Octavian Sajin, şef Laborator științific hepatite virale și alte infecții hemotransmisibile al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, doctor în științe medicale.

Pe parcursul anilor de activitate științifică, dl Octavian Sajin a participat la elaborarea și realizarea a 3 proiecte de cercetări științifice instituționale, 1 în cadrul Programelor de Stat și 3 proiecte independente pentru tinerii cercetători (în cadrul unuia dintre aceastea fiind director de proiect).

În cadrul proiectelor menționate au fost obţinute rezultate ce reflectă epidemiologia hepatitelor virale și altor infecții hemotransmisibile în grupurile populaționale cu risc sporit de infectare. În contextul studiilor științifice efectuate, a fost evidenţiată povara generată de aceste infecții atât asupra populației, cât și asupra sistemului de sănătate. De asemenea, au fost perfecționate metodele de diagnostic de laborator al infecțiilor hemotransmisibile (inclusiv al hepatitelor virale) acestea fiind implementate în Serviciul de transfuzie a sângelui. Rezultatele obținute au permis elaborarea măsurilor oportune de prevenție a grupului de maladii menționate, ceea ce s-a reflectat prin reducerea numărului de cazuri noi înregistrate provocate de aceste infecții, fapt condiționat de reducerea riscului de transmitere. Realizările științifice și-au găsit reflectarea în 2 Programe Naționale de combatere a hepatitelor virale B, C și D (pentru anii 2012-2016 și 2017-2021) și în Protocoalele Clinice Naționale (pe hepatitele virale B, C și D la copii și adulți). De asemenea, acestea și-au găsit reflectarea și implementarea în procesul didactic pentru studenţi, rezidenţi şi medici din cadrul catedrelor de profil ale IP USMF „Nicolae Testemiţanu”. 

 

 

  • În perioada 01.01– 16.12.2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă, 40 au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019. Au fost confirmate alte 2 cazuri de rujeolă înregistrate la copiii contacți cu cazul recent confirmat din Chișinău. Alte 2 cazuri suspecte la rujeola au fost înregistrate în Chișinău, la o persoană, în vârstă de 32 ani şi respectiv, la un copil cu vârsta de 1 an, nevaccinat. Cazurile se află în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–58 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–2 cazuri, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz, Glodeni – 1 caz și Dondușeni – 1 caz. Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă.  VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.